latinica  ћирилица
05/03/2024 |  16:27 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Допунити наставни програм за историју

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић разговарала је данас са предсједником Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милованом Гагићем и потпредсједником Одбора породица погинулих, заробљених и несталих бораца БОРС-а о изучавању садржаја из историје за ученике деветих разреда основних школа који обрађују савремену историју Републике Српске.
Жељка Стојичић и БОРС -
Жељка Стојичић и БОРС

- На данашњем састанку је оцијењен тренутни садржај уџбеника историје за девети разред основних школа и указано на потребу за бољим разумијевањем историјских околности и дешавања у БиХ деведесетих година 20. вијека. Закључено је да је потребно радити на допуни Наставног програма за историју као и начину реализације садржаја који ће бити доступан кроз израду уџбеника историје. Такође, указано је на потебу да се током проширеног програма омогуће посјете значајним локацијама те договоре мјеста која ће школе имати обавезу да посјете током школске године, како би се боље упознали са чињеницама о дешавањима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату - рекла је Стојичић.

Саговорници су договорили да се у наредном периоду организује састанак представника релевантних институција Републике Српске како би се кроз системски приступ омогућило трајно изучавање истине о борби српског народа за слободу не само кроз посљедњи одбрамбено-отаџбински рат него и током претходних слободарских ратова у којима је српски народ увијек био на страни слободе и очувања свога народа.