latinica  ћирилица
05/03/2024 |  16:47 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ у Паризу на сједници Комитета за политичка питања и демократију ПСВЕ

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и члан Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ, учествује у Паризу на сједници Комитета за политичка питања и демократију ПСВЕ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

Велико занимање чланова Комитета изазвао је извјештај грчке посланице Доре Бакојани у вези са апликацијом Косова за чланство у Савјету Европе.

Обраћајући се на сједници Комитета по овој тачки, Новаковић Бурсаћ истакла је да, такозвано Косово не испуњава услове за чланство у Савјет Европе, не само зато што Косово као независну државу нису признала два најважнија политичка система за европски континент - Уједињени народи и Европска унија, а ни Босна и Херцеговина, него и због тога што актуелни режим у Приштини, као ни претходни, није показао спремност да проводе међународне уговоре у погледу формирања Заједнице српских општина.

- Косовске власти, не поштују чак ни домаће пресуде Уставног суда и властито законодавство, укључујући поштивање основних права као што су имовинска права, посебно када је ријеч о земљишту манастира Високи Дечани и о нерегуларним експропријацијама земљишта у неколико општина на сјеверу Косова - наводи Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ је скренула пажњу на то да извјештај који је припремила група правника не садржи прецизне податке који се тичу кршења основних људских права, као што су право на слободу кретања, интегритет и сигурност људи.

Према ријечима Новаковић Бурсаћ, једна од тих чињеница, које се тичу опште сигурности, јесте и та да српско становништво на Косову, посебно на југу, живи у "гету", без основног права на слободу кретања.

- Током 2023. године, на Косову и Метохији је било 179 етнички мотивираних напада на припаднике српског народа, од чега 14 на тјелесни интегритет уз употребу оружја, ножа или силе, од чега су четири напада била на дјецу - наводи Новаковић Бурсаћ.

С тим у вези, она је упозорила на то да, иако се косовска администрација у разним документима декларативно залаже за поштивање стандарда заштите људских права, основних слобода и владавине права, стање на терену реално осликава стварну намјеру да се они не проводе.

Чланови Комитета расправљали су и о смрти Алексеја Наваљног, те о тренутној ситуацији у Русији. Осим тога, прдстављени су извјештаји о ситуацији у Бјелорусији и Ирану, уз акценат на заштиту иранских бранилаца људских права у земљама чланицама Савјета Европе.

На сједници Комитета се разговарало и о односу парламентарне већине и опозиције у демократијама, као и о теми враћања града Фамагусте на сјеверном Кипру његовим законитим становницима, а усљед огромног вала миграција.

Током сједнице изабрани су и чланови три поткомитета, а Новаковић Бурсаћ је изабрана у чланство Поткомитета за Западни Балкан.

Наредна сједница Комитета, након априлског редовног засједања ПСВЕ, биће одржана крајем маја у Ослу.