latinica  ћирилица
05/03/2024 |  17:11 ⇒ 17:12 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија не зависи од увозних производа

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија практично не зависи од увозних производа.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

- Претходних година се много тога промијенило у агроиндустријском сектору. Године 2000. зависили смо од скоро свих главних компоненти и области да бисмо земљу обезбиједили храном. Сада таква зависност практично не постоји - истакао је руски лидер на састанку са радницима агроиндустријског комплекса.

Русија - четврта по извозу пољопривредних производа у свијету

Према његовим ријечима, Русија је постала четврта земља у свијету по извозу пољопривредних производа, приход од извоза износио је 43,5 милијарди долара.

- Постали смо четврта земља у свијету по извозу пољопривредних производа, а прва земља у свијету по (извозу) пшенице. Од продаје производа на иностраном тржишту приход је износио 43,5 милијарди долара. Ми смо једна од првих земаља у свијету по производњи меса у земљи и то је такође везано за агрономске активности, сточна храна је потребна. Овакви резултати нису никада забиљежени у агроиндустријском комплексу земље - рекао је шеф државе.

- Чак ни за вријеме цара није било таквих резултата - рекао је Путин.

- Није. Тада није било таквих технологија - потврдио је министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.

Путин је навео рекордне количине жетве житарица у Русији које су износиле 157 милиона тона 2022. године и 147 милиона тона 2023. године.

Он је нагласио да је пољопривредна индустрија технолошки све напреднија и да је треба популарисати.