latinica  ћирилица
05/03/2024 |  18:20 | Аутор: ТАНЈУГ

На Шар планини медвјед повриједио скијашицу

Директор Центра за кризни менаџмент Стојанче Ангелов открио је детаље напада медвједа на скијашицу из Данске, прецизирајући да се инцидент догодио јутрос на Шар планини, у мјесту Јелак и ван ски стазе.
Шар-планинa, Македонија (фото: EPA/GEORGI LICOVSKI - илустрација) -
Шар-планинa, Македонија (фото: EPA/GEORGI LICOVSKI - илустрација)

Ангелов је рекао да је медвјед напао данску скијашицу која се кретала у десеточланој групи.

Они су свратили да се одморе код стабала јелки, али су близу била два мала медвједа од којих је један искочио, а онда се у страху за своје младунче појавио велики медвјед који је напао скијашицу и угризао је за ногу, испричао је Ангелов.

Повријеђена Данкиња је одмах пребачена у тетовску болницу, гдје јој је пружена медицинска помоћ. Након превијања она је напустила болницу.

Ангелов је указао да је у посљедњих годину дана на Шар планини све већи број извјештаја о појављивању медвједа. Центар ће настојати да са руководством Националног парка Шар планина пронађе рјешење које ће за планинаре смањити ризик од опасности да се сретну са медвједима.

Иначе, ријеч је о територији којој медвједи природно припадају, али је циљ да се овакве нежељене појаве, када медвјед у страху за своје младунце насрне на човјека, сведу на минимум, пренијели су скопски медији.