latinica  ћирилица
05/03/2024 |  20:10 ⇒ 06/03/2024 | 12:47 | Аутор: РТРС

Стојановић: "Танка" оптужница против Додика (ВИДЕО)

Адвокат Миодраг Стојановић рекао је за РТРС да очекује поновно спајање предмета против предсједника Републике Српске Милорада Додик и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, истичући да је циљ читавог процеса забрана политичког дјеловања Додика.
Миодраг Стојановић - Фото: РТРС
Миодраг СтојановићФото: РТРС

- Имајући у виду чињеницу ,и то се види на распореду Суда БиХ, да је претрес и у једном и у другом суђењу заказан у исто вријеме и у истој судници, потпуно је за очекивати нешто што сви ми процесно логичним сматрамо, а то је да ће сутра, прије него што се приступи извођењу доказа, Суд донијети једно процесно рјешење, а то је рјешење о поновном спајању два предмета - рекао је Стојановић.

Он је навео да након те процесне одлуке слиједи извођење доказа према списку доказа које је Тужилаштво у оптужници предложило.

Стојановић је подсјетио да је за сутра предвиђено извођење доказа саслушањем овлаштених службених лица СИПА, додајући да не очекује да ће они нешто спектакуларно ново рећи.

- Прво, они нису људи који су апсолутно компетентни да свједоче о неким суштинским стварима, свијести, намјери или позицији коју имају предсједник Српске Милорад Додик и господин Лукић. Они ће говорити о техничким питањима која се односе на околности како су дошли до сазнања везаних за то и када је објављено у Службеном гласнику када је потписан документ итд. - навео је Стојановић.

Он каже да се из исказа тих свједока не може било шта извући као поента или доказ на основу којег би Суд могао, изван разумне сумње, утврђивати кривицу.

- Но, није то циљ овог суђења. То је потпуно јасно. Ми који се бавимо овим послом кажемо да је оптужница "танка", имајући у виду кога доводе као свједоке - овлаштена службена лица, раднике СИПА, истражитеље, тужилаштва итд. То је теорија у којој они не могу промашити. Они ће рећи оно што Тужилаштво и очекује. Поента цијелог овог поступка јесте оно што сам од првог дана говорио, а то је не да се предсједник Српске Додик осуди, јер и када би га осудили и прогласили кривим то би била казна која је обесмишљена. Она опасност од изрицања мјере забране обављања функције коју он тренутно има је, имам утисак, коначан циљ овога суђења - истакао је Стојановић.

Он је нагласио да исход такве намјере зависи од упорности народа у Републици Српској да брани оно што јесте Република Српска.

- Ако у томе успијемо, никоме неће бити свеједно да донесе тако једну пресуду која ће бити и те како посљедична за све нас који живимо овдје у Републици Српској - рекао је Стојановић.

Стојановић је истакао да је евидентан недостатак доказа у овом поступку и да је ријеч о политичком процесу. Он је навео да је странац наметнуо закон и да се сада предсједник Српске кажњава што не поштује његову одлуку.

- Није спорно да је Скупштина Републике Српске донијела закон какав је објављен. Није спорно да је он објављен у Службеном гласнику Републике Српске. Није спорно да је претходио Указ о проглашењу закона који је потписао Милорад Додик. То су докази, није спорно. Све даље је спорно. Јел ту кршен закон? Јел то уопште закон? Јел то донесено од човјека који није законодавац и да ли је то донесено од човјека који није оно за шта се представља - рекао је он.

Стојановић каже да су сва ова питања политичка и да је ово политичко суђење.

- Треба рећи имате политичко суђење које сте изазвали да направите хаос у овој држави - истакао је он.