latinica  ћирилица
05/03/2024 |  21:16 ⇒ 21:35 | Аутор: Политика

Антонов: Пријети опасност директног сукоба Русије и НАТО у Европи

Русија и НАТО суочени су са опасношћу избијања директног оружаног сукоба у источној Европи, изјавио је данас новинарима руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
Анатолиј Антонов (фото: архива/EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Анатолиј Антонов (фото: архива/EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Ми се заправо суочавамо са опасношћу директног сукоба између оружаних снага Русије и Сјеверноатлантске алијансе у источној Европи. До недавно је било немогуће замислити да ће се амерички и њемачки тенкови кретати по држави која се граничи са Русијом - упозорио је руски дипломата у саопштењу објављеном на Телеграм каналу руске амбасаде, преноси ТАС.

Према његовим ријечима, испоставило се да су западни војни инструктори помагали украјинској војсци да дејствује са "изузетно скупим војним оруђима попут ПВО система Патриот".

- Сада се говори о учешћу војника из земаља чланица НАТО у борбеним дејствима (у Украјини). Такав сценарио не може да се спроведе без одобрења Вашингтона - нагласио је руски амбасадор у САД.

Он је указао да је главна брига фармера у Америци, Европи и Русији да живе нормалним животом и "да имају прилику да ору земљу без страха за сутрашњицу".

"Међутим, јастребови у САД, који гурају планету ка Трећем свјетском рату равнодушни су према њиховим тежњама - закључио је Антонов.