latinica  ћирилица
05/03/2024 |  22:09 ⇒ 06/03/2024 | 08:00 | Аутор: СРНА

Додик: Кладим се да ће БиХ добити преговарачки статус

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сигуран је да ће БиХ 21. марта добити преговоре са ЕУ, али да није сигуран да ће добити и датум.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Спреман сам да се опкладим, сигуран сам да је БиХ добила преговарачки статус. Не вјерујем да ћемо одмах добити датум почетка преговора, али сам сигуран да ћемо добити преговарачки статус - рекао је Додик за Кликс.

Он је истакао да је БиХ прошла кроз споразум о придруживању, урадила силне реформе, да је испуњено много тога.

Додик је рекао и да се са добијањем преговарачког статуса неће ништа драматично десити, те оцијенио да БиХ треба да буде на европском путу.

- Када би услове које од нас траже поставили пред најмање 18 чланица ЕУ не би могле да испуне, када су се неке земље примале прије 15 година било је далеко мање услова - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је његов рођендан 12. марта и вјерујем да ће бити увод у један важан датум, а то је да ће БиХ 21. марта добити преговарачки статус.

Он је додао како би волио да се постигне договор о закону о судовима прије 21. марта, али је подсјетио да се не могу договорити о сједишту.

Федерални партнери сматрају да основно одјељење буде у Сарајеву и то не споримо, а апелационо одјељење да буде у Бањалуци, рекао је Додик.

Када је ријеч о Суду БиХ, Додик је подсјетио да за његово формирање не постоји уставни основ и да је Закон о Суду БиХ наметнуо високи представник, као и да се показало да ту има много проблема.

Ако се гледа са становишта неког повољнијег рјешења, Додик сматра да је повољније сачекати да се отвори поглавље и да се кроз правосуђе то питање ријеши.

Он сматра да је највећи степен криминализације друштва у одметнутој сфери која се зове правосуђе.

Говорећи о "Тројки", Додик је рекао да постоји проблем конзистентности јер једно се договоре, а на сљедећем састнаку то не важи.

- Ја не припадам тим људима, када се договорим извршићу ту обавезу па таман било на моју штету. Мислим да у себи немају злобе, бране позиције којем мисле да треба - рекао је Додик.

За могућност да Кристијан Шмит наметне техничке измјене Изборног закона уколико се домаћи лидери не успију договорити, предсједник Српске је поновио да је тако нешто неприхватљиво и да би свако Шмитово наметање могло довести до посљедица по европски пут БиХ.

- Лаже, неће он ништа наметнути, данас му је била шефица Бербок па он мисли да може нешто да намеће. Не може он ништа наметати. Он је један обични петљанац - истакао је Додик и додао да све што су високи представници увели мора да буде редефинисано.

Он је навео да је сагласан да се редефинише позиција Централне изборне комисије БиХ, наводећи проблем Предсједништва гдје хрватска страна инсистира.

Додик, који је и лидер СНСД-а, истакао је да није тачно да преговара са СДА, већ да се прије мјесец-два сусрео са бившим премијером ФБиХ Фадилом Новалићем и разговарао, оцијенивши да је тај човјек неправедно пресуђен.

Он је истакао да је СДА параобавјештајном структуром покрио цијелу Републику Српску, да је Обавјештајно-безбједносна агенција искључиво је кориштена да ради против Српске и о томе могу да говоре документи које има на располагању.