latinica  ћирилица
08/03/2024 |  13:23 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Додик: Бањалука - једино мјесто гдје се може обезбиједити независност Апелационог одјељења Суда БиХ (ВИДЕО)

Република Српска, односно Бањалука, је једино мјесто гдје се може обезбиједити независност Апелационог одјељења Суда БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да закон о судовима може бити усвојен и данас, али само ако Апелационо одјељење Суда БиХ буде смјештено у Бањалуци, и то првенствено због независности рада и спречавања утицаја странаца.

Додик је навео да на нивоу БиХ нема договора о закону о судовима, те истакао да је Парламентарна скупштина БиХ једино мјесто које може донијети одлуку о томе.

Предсједник Српске је рекао да није спорно да апелационо одјељење суда буде смјештено у Требињу или на Сокоцу, али да је кључно да је Република Српска, односно Бањалука, једино мјесто гдје се може обезбиједити независност тог одјељења.

- Ако је близу Сарајева, то је под утицајем америчке Амбасаде. Они имају човјека именом и презименом који сваки дан саслушава судије и тужиоце и намеће шта ће они да раде. То је разлог због којег ми желимо потпуно независно одјељење, без утицаја страних служби, амбасада и њихових људи на судске одлуке - сматра Додик.

Додик је додао да се Суд БиХ злоупотребљава у процесу који се води против њега у Сарајеву.

- Донесена је одлука да се мијења закон и онда се нађу бошњачки тужиоци и судије које пресуђују по томе. Да су правници, то никада не би урадили, али они су послушници и једино што им је заједничко са правом је то прво слово. Они немају никакве везе са правом - нагласио је Додик.

Како је навео, они су прихватили да буду марионете.