latinica  ћирилица
11/03/2024 |  14:54 ⇒ 12/03/2024 | 14:26 | Аутор: Агенције

Шта је поручено из Дома лордова парламента Уједињеног краљевства

Комитет за међународне односе и одбрану Дома лордова парламента Уједињеног Краљевства упутио је писмо Дејвиду Камерону, државном секретару за вањске послове, послове Комонвелта и развој УК, о стању на западном Балкану и потезима које би УК требао подузети.
Дом лордова (Фото: EPA/CARL COURT / PA WIRE UK AND IRELAND OUT EDITORIAL USE ONLY, илустрација) -
Дом лордова (Фото: EPA/CARL COURT / PA WIRE UK AND IRELAND OUT EDITORIAL USE ONLY, илустрација)

Комитет је усмено саслушавао саговорнике о улози Уједињеног краљевства у промоцији просперитета, сигурности и стабилности земаља западног Балкана.

Фокус писма је на односу Србије и КиМ, те стању у БиХ.

Комитет је дао седам препорука и смјерница Влади УК.

У писму посебна пажња посвећена је дјеловању и активностима Милорада Додика, предсједника Српске и лидера СНСД-а.

- Лео Докерти, министар за Европу у Влади УК, рекао нам је да су Додикови сецесионистички напори изузетно забрињавајући. Џеси Бартон Хронешова са Универзитета Колеџ Лондон казала нам је да је стање изузетно опасно и да су предузети кораци за легалну сецесију Републике Српске. Донесени су закони који покушавају, у суштини, да врате Српску у оно што неки називају изворним Даyтоном, а то је врло огољени, државни скуп институција са моћнијим ентитетским надлежностима - стоји у писму.

Комитет је сагласан са порукама проф. Џејмса Кер-Линдсаyа са Лондонске школе економије и политичких наука, који је истакао да међународна заједница мора послати снажан сигнал да неће дозволити да "Додикове сецесионистичке акције успију".

Наглашено је да пријетње уставном поретку БиХ имају шире импликације на регионалну стабилност.

- Из перспективе БиХ, напредак у процесу нормализације односа КиМ и Србије послао би снажан сигнал да сецесионизам у БиХ нема изгледе за успјех - наведено је у писму.

Наглашено је и да су "изазови са којима се суочавају КиМ и БиХ међусобно повезани и међународна заједница треба да их рјешава у тандему".

У писму је наведено и да "блиско треба сарађивати са ЕУ и земљама Квинте, како би се јасно ставило до знања да су сецесионистичка реторика и акције из Републике Српске у БиХ неприхватљиви".

- УК би такође требао наставити давати снажну подршку раду "високог представника" - наведено је у писму.

Комитет је затражио и поновну процјену могућности придруживања операцији Алтеа, мировној мисији у БиХ коју води ЕУ.

- Поновно придруживање операцији Алтеа сигнализирало би посвећеност Владе УК безбједности и стабилности у регији - навели су чланови Комитета.

Сматрају да би коришћење дугорочних инструмената финансирања развојних програма у региону помогло да се осигура предвидљивост онима који испоручују програме и да им се помогне да планирају на дужи период.

- Влада УК требала би продубити економске везе с регијом како би промовисала дугорочни раст и допунила напоре ЕУ да стабилизује регион и интегрише га у евроатлантске институције. Требало би да координира санкције и антикорупцијске програме са својим међународним партнерима, како би срушила клептократију - наведено у писму.

Препоручен је и наставак учешћа у Квинти, како би Уједињено Краљевство могло задржати утицај у регији, те координисати и сарађивати са партнерима из ЕУ и САД-а на развоју, безбједности, реформи и демократизацији.

Када је ријеч о односу Србије и Космета, Комитет препоручује и "наставак притиска на власти да спроведу усмене обавезе преузете из Бриселског и Охридског споразума".

- Од виталног је значаја да УК, са савезницима у ЕУ и Квинти, одржава координисан и уравнотежен дипломатски притисак како би охрабрили обје стране на нормализацију односа - стоји у писму.