latinica  ћирилица
11/03/2024 |  14:58 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Промоција 24 заједничка пројекта Универзитета у Новом Саду и оних у Бањалуци и И. Сарајеву (ВИДЕО)

Добра научноистраживачка сарадња између Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске потврђена је и данашњом промоцијом 24 заједничка пројекта чија је вриједност око 400.000 марака. Пројекте ће реализовати истраживачи са Универзитета у Новом Саду и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву.
Промоција и потписивање уговора (фото: twitter.com/mnrvoid_rs) -
Промоција и потписивање уговора (фото: twitter.com/mnrvoid_rs)

Међу 24 пројекта из области медицине, која доминира, али и техничких и друштвено-хуманистичких наука је и пројекат у којем ће учествовати Катедра за србистику Филозофског факултета у Палама, а који се односи на савремену српску књижевност.

- Ужа тема у оквиру које ћемо заједно са колегама из Новог Сада са Филозофског факултета радити пројекат јесте "Слика Одмбрамбено-отаџбинског рата БиХ у савременој српској књижевности" - рекла је Жељка Пржуљ, руководилац Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву учествује са укупно у 15 пројеката.

- Нама је више важно да се ми из академске заједнице, и из истраживачких институција повезујемо. Циљ је да се створи јединствен научноистраживачки образовни простор нашег националног идентитета - навео је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Ово је четврата година у континуитету од како Аутономна покрајина Војводина учествује у финансирању научноистраживачких пројеката са Универзитетима у Српској.

- Оно што је важно јесте да из године у годину број пројеката који финансира АП Војводина расте. Прве године било је укупно шест пројеката, а сада смо дошли до 24 - навео је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

      View this post on Instagram

A post shared by Ministarstvo za naučnoteh. razvoj i visoko obrazovanje (@ministarstvo_ntvo)

Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност нагласио је да су 24 пројекта вриједна око 400.000 КМ најбољи показатељи, да смо, како истиче, јединствени у науци, култури, образовању.

- Циљ је да заправо имамо јединствене циљеве, да бисмо били прихватљиви на што ширем простору. Важно је да ми унутар нашег националног корпуса покажемо одговорност како видимо будућност високог образовања - казао је Милошевић.

Резултати истраживања биће публиковани што ће свакако допринијети и бољем рангирању универзитета на међународним ранг-листама, али и учествовању у међународним пројектима.

- До прављења праве српске заједничке академске мреже и успостављања тимова и пријатељстава између истраживача Републике Српске и Војводине, односно Републике Србије, то су они пројекти који у суштини јачају српски национални корпус, науку и културу. То је оно што истраживање чине конкурентним - рекао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Ови пројекти, како је речено, потребни су и Српској и Војводини, односно Србији, јер се, уз сарадњу и повезивање различитих генерација истраживача, односе на реалан живот у заједницама.