latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:40 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Американци поступају у духу мафијашке логике

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да санкције Сједињених Држава за троје сарадника предсједника Републике Српске Милорада Додика показују да Американци поступају у духу мафијашке логике, јер знају да су отимачи и да руше Дејтон, али полазе од тога да имају силу и да могу да загорчају живот свакоме ко им се опире.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Анђелковић је указао да су Сједињене Државе удариле на Додикове сараднике како би их заплашили, али да им то неће проћи.

- Американци преко њих желе да застраше и све друге, јер су свесни да, ако би структуре Републике Српске пошле од тога да могу да буду под ударом и да због тога пазе шта ће да раде, многе легитимне одлуке Републике Српске не би могле да се реализују - рекао је Анђелковић за Срну.

Он сматра да је циљ удара на Додикове сараднике да се легитимним властима Републике Српске сасијеку крила у реализацији одлука.

- Мислим да то неће проћи и да у Републици Српској не постоји страх. Као што се Додик није плашио што је под ударом америчких санкција и што су на њега на разне начине кренули и неки фактори у Европи попут Немаца, тако се ни његови сарадници неће плашити - оцијенио је Анђелковић.

Према његовом мишљењу, ријеч је о чврстој екипи која брани Републику Српску и неће да попусти због тога што јој неко пријети и што је угрожава.

- Американци су у том случају немоћни. Они све покушавају да ураде на блеф и застрашивање. Али, кад се сусретну са зидом, неће моћи ништа да ураде - рекао је Анђелковић.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић, јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године "подривали мир и стабилност у БиХ".

У саопштењу се наводи да су они "олакшали напоре предсједника Републике Српске Милорада Додика да подрива Дејтонски мировни споразум, ауторитет Уставног суда БиХ и високог представника".