latinica  ћирилица
14/03/2024 |  08:04 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Клокић: Вијест из Брисела подигла оптимизам; Очекујемо зелено свјетло (ВИДЕО)

Очекујемо да ће Европски савјет дати зелено свјетло и отпочети преговоре са Босном и Херцеговином о њеном приступању Европској унији, рекао је за наш Јутарњи програм министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
Златан Клокић -
Златан Клокић

- Рекао бих да је вијест из Брисела, подигла оптимизам, који прије није постојао. Осим зеленог свјетла, наш циљ је да Република Српска остане у оквиру надлежности које има - истакао је Клокић.

Како је он навео, самим отварањем преговарачког процеса, могућности су заиста велике.

- Од приступа нових фондова, гдје се значајна средства повлаче. Једна од таквих земаља јесте и сусједна Хрватска. Морамо се припремити да спремни дочекамо све процесе који нас очекују - наводи Клокић.

Клокић истиче да је чињеница да БиХ, највише граничи са ЕУ, те да је као таква једна од значајнијих партнера.

- Морамо се прилагодити неким њиховим правилима, али да задржимо своје надлежности. Постоје примјери гдје су децентрализоване земље, попут Белгије чланице ЕУ, која, као што можемо да видимо може да функционише. Таква може бити и БиХ. Процес треба препустити домаћим политичарима, без притиска страног фактора - наводи Клокић.

Када је ријеч о санкцијама, које је Mинистарство финансија САД-а увело званичницима Републике Српске, како је наведено, због, "нарушавања Дејтонског мировног споразума", Клокић додаје да циљ санкција, односно ефекат не постоји.

- Нико то неће доживјети као одређен страх. Оно што је занимљиво, јесте у којем тренутку те санкције долазе. Нама је жао да америчка Амбасада не схвата да њихове санкције не утичу на нас. Људи којих се не тиче пут европског процеса, покушавају да утичу на исти. Из тог разлога, када идемо ка ЕУ, они губе "полуге моћи", које овдје тренутно имају - прокоментарисао је Клокић.