latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:16 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

СИПА: У прошлој години одузето 269 килограма кокаина вриједног 30 милиона евра

Агенција за истраге и заштиту БиХ одузела је у прошлој години 269 килограма кокаина, чија је тржишна вриједност процијењена на 30 милиона евра, рекао је замјеник директора Сипе Зоран Галић.
СИПА - заплијењена дрога - Фото: Уступљена фотографија
СИПА - заплијењена дрогаФото: Уступљена фотографија

Галић је рекао да је дрога у БиХ долазила из Јужне Америке и да је вјештачењем утврђено да је кокаин високе чистоће.

Он је навео да је СИПА у претходном периоду провела 27 истрага везаних за финансијски криминал и корупцију.

- Неке од значајнијих акција су "Профит", "Карантин", "Конак", "Рудник", "Ас", "Трик", "Дијамант", "Магнет" - рекао је Галић.

Он је нагласио да се велика пажња посвећује и борби против тероризма, који представља један од највећих безбједносних изазова данашњице.

Указао је на добру сарадњу СИПА са свим полицијским тијелима у БиХ, Министарством безбједности у Свајету министара, тужилаштвима и судовима, те другим надлежним тијелима.

- Морам истаћи да је посебно значајна сарадња остварена са Европолом и другим међунардоним партнерима у облику размјене информација и уступљених података када је ријеч о апликацијама "Скај" и "Аном", што је допринијело интензивирању оперативно-истражних радњи СИПА - рекао је Галић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Говорећи о очекивањима формирања радне групе "Зебра", Галић је оцијенио да ће то много доприниејти у спречавању кријумчарења и трговине људима, те да ће лакше бити доћи до организатора криминалних удружења.

Он је напоменуо да ће оперативна радна група "Зебра" окупити полицијске стручњаке из Хрватске, Словеније, БиХ, Њемачке и Румуније.