latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:33 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Којић: Нове санкције су доказ да је Српска трн у оку Америци

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су најновије санкције које су САД увеле сарадницима предсједника Републике Српске још један доказ да је Српска трн у оку Америке и да сви који су уз Српску сметају америчкој администрацији.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Јасно нам је да Америка никада није жељела да призна и види наше жртве, а сада, 30-ак година касније, жели да покаже како могу санкцијама да `убијају`- оцијенио је Којић.

Према његовим ријечима, санкције су плански уведене како би уздрмале сараднике предсједника Српске у тренуцима када му се суди пред Судом који у потпуности контролишу Сједињене Државе, те је ово на неки начин суђење и њима, али и цијелој Републици Српској.

Он је додао да санкцијама желе да заплаше људе и доведу до потреса у редовима сарадника предсједника како би што лакше уздрмали темеље Републике Српске, али им то неће успјети јер ће овим санкцијама само додатно учврстити све чиниоце у одбрани отаџбине.

- С друге стране, убице наших најмилијих штите у својој држави, а њихов амбасадор у БиХ се није удостојио ни да нам одговори на писмо које смо му послали - констатовао је Којић.

Он је упитао да ли да очекују да ће им умјесто одговора на питање које су му поставили послати можда папир на коме пише да су и они под санкцијама.

- Да ли /амерички амбасадор у БиХ/ Мајкл Марфи има стида и срама и зашто нам не одговори, да ли тиме показује да га српске жртве не занимају, да ли нам овим санкцијама Америка жели показати своје мишиће? - упитао је Којић.

Којић је позвао Марфија да предложи својој држави да и њега стави на црну листу јер вјерује да ће то брже урадити него што ће одговорити на писмо које су му породице из Подриња послале.

- Нећу престати тражити да Алмира Бегановића депортују у БиХ како би одговарао за звјерство које је учинио, ма колико то сметало онима који га крију, а Марфи је један од њих - поручио је Којић.

Којић је констатовао да је познато да је Америка бомбардовала Србе осиромашеним уранијумом и да се зна које су посљедице тога и данас, да се зна да су главни у чувању мита о лажном геноциду у Сребреници, као и да се зна колико мрзе Србе.

- Али исто тако знамо колико волимо своју Републику Српску и колики су за нас хероји сви они којима они уведу санкције - истакао је Којић.

Он је додао да ће притисци сваким даном бити све жешћи и у име породица које представља позвао сваког Србина да буду један уз другог као што су били и у рату, јер је ово, како је рекао, ма колико то грубо звучало, ништа друго до рат.

- Америка сваким даном ставља мете на чело све већем броју Срба, таргетирајући их као непријатеље мира, а заправо једино Срби у БиХ чувају Устав и дејтонску БиХ која очигледно смета странцима јер је у саставу ње Српска - закључио је Којић.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Сребренки Голић јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске - 9. јануара "подривали мир и стабилност у БиХ".