latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:57 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

НСРС о извјештају Омбудсмана за дјецу "Вршњачко насиље у васпитно-образовним установама"

У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о извјештају Омбудсмана за дјецу "Вршњачко насиље у васпитно-образовним установама". Претходно је разматрено више ревизорских извјештаја за више здравствених установа за 2021. и 2022. годину.
НСРС -
НСРС

Скупштинска комисија за избор и именовања предложила је да Марко Ромић буде изабран за спољног члана скупштинског Одбора за уставна питања. Предложено је да Недељко Гламочак буде изабран за члана скупштинског Одбора за финансије и буџет, као и за члана Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор.

Комисија је предложила да Ирена Ђорђевић буде изабрана за предсједника, а Данијела Лешчен за замјеника предсједника Савјета националних мањина Републике Српске.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је Посебни извјештај Омбудсмана за дјецу "Вршњачко насиље у васпитно-образовним установама" корисно штиво и један од путоказа у превенцији такве врсте насиља у Српској.

Она је рекла да је то битно и након немилих дешавања у београдској школи "Владислав Рибникар" када се интензивније почело расправљати о насиљу.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић рекла је данас у Народној скупштини да су дјеца, што се може закључити из одговора средњошколаца, индиректно или директно изложена насиљу.

- Такође, дјеца су рекла да се насиље најчешће дешава у кругу школе. То говори у прилог чињеници да појам вршњачког насиља и даље везујемо искључиво само за амбијент и простор школе, иако се оно дешава и изван тих оквира - навела је Рајићева.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић подржао је данас у Народној скупштини расправе о ревизорским извјештајима и истакао да је Влада тражила финансијске ревизије здравствених установа у Српској.

- Подржавам расправу и дискусију о било којем ревизорском извјештају, па и о извјештајима који се тичу здравствених установа. Сматрам да је то врло добро за унапређење здравства - рекао је Шеранић.

Посланици су размотрили ревизорски Извјештај за "Шуме Републике Српске" за 2020. годину у коме је дато мишљење с резервом на финансијске извјештаје, а негативно за усклађеност активности трансакција и информација са законским прописима.