latinica  ћирилица
14/03/2024 |  10:55 | Аутор: СРНА

Старовић: Циљ Куртија је да угаси кључне установе за живот Срба

Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић оцијенио је да је крајњи циљ премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија гашење виталних установа за живот српске заједнице.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Говорећи о ситуацији на Космету, Старовић је истакоа за РТС да се из свега што се дешава намеће питање да ли су Срби са Косова и Метохије мање једнаки у односу на било кога другог, односно да ли су људска бића ниже вриједности.

Он сматра да до промјене стања на КиМ и образаца Куртијевог понашања неће доћи без казнених мјера међународне заједнице према приштинској администрацији.

Коментаришући одлуку приштинских власти да Катастарској агенцији наложе да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и да спроведе одлуку Уставног суда у Приштини, Старовић је оцијенио да се то може схватити као условно добра вијест и подсјетио да је прошло осам година од коначне одлуке тог суда којом се парче српске земље мора вратити српском манастиру.

- То је условно добра вијест због страшне манипулације Приштине и њених међународних спонзора, гдје се тај мали, закаснили и подразумијевајући корак покушава представити као некакав велики уступак српској заједници и Србији, који заврјеђује некакву велику награду међународне заједнице, упркос свим ужасним потезима Куртија од када је дошао на власт - рекао је Старовић.

Он је објаснио, да је циљ наратива о наводном великом уступку приштинских власти Србима да се Курти награди убрзаним пријемом Приштине у Савјет Европе, што вријеђа здрав разум свих грађана Србије.