latinica  ћирилица
14/03/2024 |  11:06 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Лукић: Сломиће зубе у борби са најбољима с ових простора

Вршилац дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милош Лукић оцијенио је да су посљедње санкције америчке администрације званичницима у Српској доказ да умирућа империја жели да стави до знања да са позиције коју је имала на свјетској политичкој сцени неће отићи без борбе.
Милош Лукић - Фото: СРНА
Милош ЛукићФото: СРНА

- Ово је тренутак у историји у којем ће још једна империја сломити зубе баш у борби против најбољих са ових простора, као што се то раније десило Отоманској империји или Аустроугарској - рекао је Срни Лукић, коментаришући увођење америчких санкција генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Сребренки Голић.

Он је навео да су људи којима су јуче уведене санкције пажљиво одабрани од администрације САД, а кључ је што су сарадници предсједника Српске Милорада Додика, уз низ других разлога.

- Голићева годинама посвећено учествује у очувању независности и дејтонске позиције Српске и било је потребно послати поруку да САД не заборављају на било кога ко се у неком тренутку своје каријере нашао супротстављен њеним интересима - навео је Лукић.

Он је рекао да је Пајић Баштинац, као несумњиви стручњак за правна питања и функцију генералног секретара предсједника Републике обавља беспријекорно, мета због тога што су они зацртали да било кога младог, професионалног и одговорног спријече у раду на плану доприноса развоју Српске.

- Санкције господину Окуки, као хероју Одбрамбено-отаџбинског рата који је шест пута рањен у борби, треба да свим нашим борцима поруче да се и даље сматрају непријатељима, иако је од завршетка рата прошло 28 година - додао је Лукић.

Он је оцијенио да се на основу тога коме су уведене санкције јасно може направити подјела на људе који су на страни Српске у односу на оне који служе некоме ко жели нестанак Републике.

- САД, које су настале на злочину и насиљу и на сличан начин дошле до позиције свјетског хегемона, вјероватно сматрају да су то кључни инструменти њиховог функционисања. И због тога се не треба искључити сценарио на чијем крају стоје и физички обрачуни са онима који су против такве политике, а који нису одустали од борбе под претходним притисцима - рекао је Лукић.

Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија саопштила је да је увела санције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Сребренки Голић јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске - 9. јануара "подривали мир и стабилност у БиХ".