latinica  ћирилица
14/03/2024 |  11:09 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Додик на панел дискусији у Бечу: Очекујемо да након 21. марта БиХ престане бити колонија међународне управе (ВИДЕО)

Очекивања су да након 21. марта БиХ престане бити колонија међународне управе, и да истог дана, сходно европским стадардима, нестане лажни високи представник, и да из Уставног суда оду стране судије, поручио је у Бечу предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и лидер СНСД.
Милорад Додик (Фото: twitter.com/MiloradDodik) -
Милорад Додик (Фото: twitter.com/MiloradDodik)

- Владавина права подразумијева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савјета безбједности - каже Додик.

- Лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што данас нигдје у свијету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ - рекао је Додик.

Истакао је да је БиХ под принудном управом нелегалног странца и страних судија Уставног суда који доносе одлуке мимо Устава.

Додик на панел дискусији у Бечу (Фото: РТРС)

- Ми смо под управом. Када ту додате самозвано Вијеће за имплементацију мира, јасно вам је зашто би се сви у БиХ требали борити за њен суверенитет. Нећемо да живимо у неуставној БиХ - поручио је Додик.

Поручио је Република Српска за уставну дејтонску БиХ.

- Ми смо против неуставне и антидејтонске БиХ. Супротстављамо се одлукама нелегалних странаца који нећу законе. То требају донијети три народа у два ентитета. Рекли смо да у тој неуставној БиХ нећемо да живимо - поручио је Додик.

Амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун рекао је у обраћању да је циљ скупа да се пошаље јасна порука о путу БиХ ка ЕУ, водећи рачуна о њеним специфичностима.

- БиХ је посвећена томе да буде дио ЕУ, те је у БиХ неопходно градити политичке одлуке и договоре - рекао је Бенцун.

Подсјећамо, дипломатску академију у Бечу организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.