latinica  ћирилица
14/03/2024 |  12:31 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Додик: Смијешно да САД због прославе уводи санкције мојим сарадницима

САД су објективно једина земља и дипломатија које могу бити незадовољне добијањем статуса кандидата, зато ћуте и зато кажњавају људе због организације прославе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- САД у спољној политици имају империјални приступ. Нису ни прва ни посљедња глобална сила која се на тај начин понаша. Са друге стране, у унутрашњој политици САД имају врло комплексне, динамичне и проблематичне односе које можемо описати само као политичку кризу на ивици сукоба. У тој унутрашњој динамици политичке елите се служе санкцијама - написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Тако једна институција, каже Додик, бившем предсједнику забрањује да се кандидује на изборима па онда друга институција ту санкцију скида итд.

- Нема разлике у томе како се дијелови америчке државе понашају према својим политичарима и како се понашају према нама. И треба да будемо поштени да то кажемо као што смо ми из Републике Српске поштени да кажемо да нас никакве санкције не могу уплашити. И да поштеним америчким грађанима пожелимо да што прије њихова држава изађе из таквог стања. Побогу, кажњени су људи јер су организовали један дан прославе - каже Додик.

Истиче да је то "на нивоу тога да конзервативне елите блиске бизнису и либералном капитализму уводе санкције синдикатлијама јер организују прославу Првог маја и боре се за права радника."

- Толико је апсурдно. Нисмо ми глупи и јасно нам је зашто је одабран баш јучерашњи дан за то. БиХ је земља којом би империјални интереси жељели да управљају из својих амбасада. Република Српска на то не пристаје. Нама могу управљати само од наших народа бирани представници. И баш на јучерашњи дан када ЕУ уручује извештај о нашем напретку ка ЕУ, најбољи у задњих десет година, ви се сјетите да због прославе уводите санкције мојим сарадницима - сматра Додик.

Поручује да је то смијешно.

- То приличи империји из неке комедије, а не озбиљној држави. Али и то је питање за ЕУ, која у постојећим међународним околностима дозвољава да њу често воде геополитички интереси ван Европе, прије него визија њених оснивача - рекао је Додик.