latinica  ћирилица
14/03/2024 |  13:24 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Дани фудбала Републике Српске: Дејан Видић најбољи (ФОТО)

Дејану Видићу из Фудбалског клуба Добој припало је признање за најбољег фудбалера Републике Српске за 2023. годину, које носи име нашег прослављеног фудбалера и олимпијског побједника из Рима 1960. године Велимира Сомболца.
Дани фудбала Републике Српске - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Дани фудбала Републике СрпскеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

13. по реду манифестација "Дан фудбала Републике Српске", заједно су организовали Фудбалски савез Републике Српске и дневни лист Спортски журнал.

(Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Постхумно специјално признање за допринос очувању етичких норми фудбалске игре добија Ненад Нено Гавриловић, некадашњи фудбалер бањалучког Борца и човјек који је својом харизмом и знањем био неприкосновени ауторитет.

За најбољег судију у 2023. години, чија награда носи име по Ратку Крагуљу, некадашњем југословенском арбитру који је судио и на међународној сцени и један је од пионира овдашњег фудбалског суђења припала је Весни Милетић из Пала, интернационалног арбитра са знаком ФИФА и једним од најбољих судија женског фудбала у Босни и Херцеговини.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Специјално признање за 50 година вјерности фудбалу и једном клубу ОФК Лаушу припало је Миладину Матићу.

Специјано признање за вијек живота посвећен фудбалској игри иде у руке стогодишњака Танасије Тане Гаковића из Градишке који када се осврне иза себе има шта и да види, непрелазна фудбалска дјела.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Храм спорта Спортска дворана "Борик" слави пола вијека постојања, а жири је одлучио да специјално признање за тај јубилеј, као и унапређење фудбала и искрене партнерске односе са ФСРС додјели овој Јавној установи.

Специјално признање за десет година постојања и за афирмацију и популаризацију женског фудбала, додијељено је ОФК Спартаку 2013 из Бањалуке.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Признање за најбољег фудбалског радника, награда "Илија Пантелић" које носи име по легендарном српском и југословенском голману, припало је Недјељку Ћорићу из Бијељине, предсједнику Фудбалског клуба Радник којег је подигао са ивице амбиса и вратио на пут успјеха.

За најбољу фудбалерку Републике Српске за 2023. годину проглашена је Уна Ранкић, чланице требињског Леотара.

Признање за најбољег футсалера Републике Српске за 2023. годину припало је Данијелу Ружичићу, члану Клуба Малог Фудбала Радник из Бијељине, који је представљао Босну и Херцеговину у Лиги шампиона.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Награде за најбољег тренера, награду "Илија Миљуш" добио је Миљан Бајића, тренер Фудбалског клуба Лакташи, који је за кратко вријеме од друге лиге довео екипу у врх прволигашког фудбала и до финала Купа Републике Српске.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Фудбалски савез Републике Српске додијелио је и одликовања клубовима који славе 100 година постојања, а одликовања су добилу Борац из Дрвара, вишеградска Дрина ХЕ, Губер из Сребренице и бањалучки Жељезничар.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Награду за најперспективнијег играча за награду "Срђан Качар" добио је некадашњи талентовани играч бањалучког Борца и Партизана, Саво Шушић.

Повељу амбасадор фудбала које носи име по "Михаилу Андрејевићу Андрејки", човјеку који је задужио српски, југословенски и свјетски фудбал је добио Блаж Слишковић.

Навриједније признање Фудбалског савеза Републике Српске носи име некадашњег предсједника Републике Српске и фудбалских савеза Републике Српске и БиХ – "Доктор Милан Јелић", а додјељује се за животно дјело.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Фудбалски савез Републике Српске је донио одлуку да награда за животно дјело припадне Слободану Тешићу, истакнутом фудбалском раднику из Брчког, некадашњем дугогодишњем потпредсједнику ФСРС.

Златну плакету за корисно и унапређено партнерство и подршку Фудбалском савезу Републике Српске, припало је Синиши Кострешевићу, директору полиције Републике Српске.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Република Српска се на посебан начин захвалила једном великом човјеку и истом таквом стручњаку и пријатељу Миљану Миљанићу додјелом интернационалне награде за стручна и научна достигнућа, те посебне резултате остварене у фудбалском спорту, која се зове Златна повеља "Миљан Миљанић".

До сада су ову награду добили Сафет Сушић, некадашњи селектор репрезентације БиХ, Милорад Мажић, један од најбољих свјетских судија, омладинска репрезентација Србије до 20 година за освојену титулу свјетског шампиона у Новом Зеланду, Фудбалски савез Србије за 100. рођендан, као и мајстори ове магичне игре Драган Џајић, Предраг Мијатовић, Илија Петковић, Роберт Просинечки, Велибор Милутиновић, Драган Стојковић, постхумно Синиша Михајловић и новинар и писац Томо Марић, идејни творац акције "Дан фудбала Републике Српске".

Награду Златна повеља "Миљан Миљанић" која даје посебну димензију светковини "Дан фудбала Републике Српске" је добио Фарук Хаџибегић.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Република Српска и Србија имају специјалне и пралелене односе, што је недавно показао и гест Фудбалског савеза из Београда који ће са милион марака помоћи изградњу терена са вјештачком подлогом.

Заслуге за то припадају Браниславу Недимовићу, поптредсједнику ФС Србије којем је уручена Златна плакета ФСРС за подршку и унапређење фудбала у региону.

Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Снимак манифестације можете погледати ОВДЈЕ.