latinica  ћирилица
14/03/2024 |  13:55 | Аутор: РТРС

Усвојен Акциони план усклађивања прописа и других општих аката са прописима ЕУ за 2024.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о обезбјеђењу финансијских средстава за опремање објекта за смјештај студената у Студентском центру Лукавица.
Одржана 61. сједница Владе Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Одржана 61. сједница Владе Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Влада је задужила Министарство финансија и Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање да обезбиједе финансијска средства у износу од 1.700.000,00 КМ са ПДВ-ом за реализацију треће фазе пројекта – Опремање објекта за смјештај студената у Студентском центру Лукавица.

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план усклађивања прописа и других општих аката Републике Српске са прописима Европске уније за 2024. годину.

С циљем испуњавања обавезе усклађивања законодавства, Влада Републике Српске, на приједлог Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, усваја годишње планове усклађивања републичких прописа са прописима Европске уније.

Министарство је, у сарадњи са републичким органима управе, израдило Приједлог акционог плана усклађивања прописа и других општих аката Републике Српске са прописима ЕУ, за 2024. годину. Ово је петнаести по реду годишњи план усклађивања.
Акциони план за 2024. годину, садржи планове усклађивања прописа и других општих аката са обавезујућим секундарним изворима права ЕУ. Усклађивање законодавства планирало је 12 министарстава и двије републичке управе.

Нормативне активности које су предложене акционим планом, засноване су на приоритетима из Споразума о стабилизацији и придруживању, препорукама са састанака пододбора који дјелују у оквиру Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ, препорукама из Извјештаја о БиХ, те препорукама из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и пратећег Аналитичког извјештаја.

У прилогу акционог плана достављен је и Извјештај о реализацији Акционог плана усклађивања прописа и других општих аката Републике Српске са прописима ЕУ, за 2023. годину.

Министарство породице, омладине и спорта додијелило је стипендије перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима, за шта је издвојено 131.000,00 КМ. Стипендије су додијељене за 61 спортисту од чега 43 стипендије перспективним спортистима, девет спортистима са инвалидитетом и девет потенцијалним олимпијским кандидатима. Стипендије за перспективне спортисте и спортисте са инвалидитетом на годишњем нивоу износе 2.000,00 КМ, а за потенцијалне олимпијских кандидате 3.000,00 КМ.

Првенствени циљ додјеле стипендија јесте вредновање постигнутих спортских резултата у претходне двије године (показатељ континуитета у остваривању спортских резултата), као и начин подстицања за даље напредовање и усавршавање у области спорта. Када се ради о ефектима овог начина финансирања спортиста, ефекти који произилазе су несумњиво показатељи оправданости додјеле стипендија, а огледају се у наставку бављења спортом, континуираном тренирању и тежњи ка остварењу још бољих спортских резултата.

Влада Републике Српске је донијела Закључак о прихватању Годишњег извјештаја о спровођењу Стратегије развоја индустрије Републике Српске у 2023. години. Министарство привреде и предузетништва надлежно је да прати реализацију Стратегије развоја индустрије Републике Српске за период 2021 -2027. година и једном годишње обавјештава Владу о оствареном напретку. Годишњи извјештај о спровођењу Стратегије у 2023. години израђен је у сарaдњи са представницима 22 надлежна министарства и институције Републике Српске;

У погледу постигнутог напретка у реализацији стратешких циљева и приоритета, у складу са постављеним индикаторима резултата, видљиво је да поред бројних предузетих мјера институција Републике Српске на давању подршке прерађивачкој индустрији, нису остварене планиране вриједности макроекономских показатеља, што је посљедица дјеловања негативних глобалних утицаја (инфлација, затварање тржишта и рецесија у појединим земљама Европске уније, жестока конкуренција на тржишту и др.)

Када је у питању реализација Акционог плана за спровођење Стратегије дата су значајна финансијска средства за подршку развоју и унапређењу конкурентности прерађивачке индустрије на бесповратној и кредитној основи, од којих издвајамо веће:

- Подстицај за директна улагања привредних субјеката у износу од 13,2 милиона КМ,
- Подстицај за набавку технолошке опреме за прехрамбену индустрију у износу од 9,2 милиона КМ,
- Подршка унапређењу привредних активности и побољшања пословања привредних друштава у износу од 1,9 милиона КМ,
- Подстицај за повећање плате радника у износу од око 16,5 милиона КМ,
- Кредитна средства Инвестиционо-развојне банке у износу од око 12,6 милиона КМ,
- Гаранције Гарантног фонда у износу од око 10,3 милиона КМ.

Такође, унапријеђен је нормативно – правни оквир за побољшање пословног окружења, привлачење инвестиција и унапређење система инфраструктуре квалитета за потребе индустрије, те су донесени Закон о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима, Закон о производњи наоружања и војне опреме, Зaкон о стандардизацији, Закон о допунама Закона о порезу на доходак, Закон о допунама Закона о доприносима, Закон о измјени Закона о отпису потраживања, Уредба о поступку додјеле подстицаја за директна улагања од посебног значаја и др.

Што се тиче планираних и остварених финансијских средстава за спровођење Стартегије, за потребе реализације Стратегије утрошено је укупно 71.710.741,70 КМ или 66% од укупно планираног расположивог износа финансијских средстава који је износио 108.735.000,00 КМ.

Препоруке за наредни период су да надлежна министарства и институције наставе реализацију Акционог плана за спровођење Стратегије, а нарочито да раде на:

- обезбјеђењу значајније подршке за подизање технолошког нивоа, развој нових производа, иновације, дигитализацију, прелазак на зелену и циркуларну економију и унапређење система квалитета у индустрији;
- рјешавању питања одлива високостручне радне снаге у иностранство и обезбјеђењу недостајуће радне снаге коју захтијева тржиште рада;
- обезбијеђењу недостајућих индикатора резултата, како би се у потпуности могао пратити напредак у реализацији свих стратешких циљева и приоритета.