latinica  ћирилица
14/03/2024 |  13:58 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

"Власти Српске да дефинишу гдје ће бити Апелационо одјељење Суда БиХ"

Први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас у Бечу да, ако већ постоји договор да Апелационо одјељење Суда БиХ треба бити у Републици Српској, онда представници власти у Српској требају дефинисати гдје је најпогодније.
Драган Човић и Нермин Никшић - Фото: РТРС
Драган Човић и Нермин НикшићФото: РТРС

- Не видим са те стране било какво ограничење. То је класично политичко питање, не правно. Надам се да ће на крају бити тако договорено - појаснио је Човић.

Када је ријеч о санкцијама најближим сарадницима предсједника Републике Српске, Човић је истакао да било какве санкције било коме у БиХ у протеклих 30 година нису ништа добро донијеле.

Човић је оцијенио да пут у ЕУ не иде уз институцију високог представника, било какво тумачење било каквих бонских овлаштења.

- Увјерен сам да отварање преговарачког процеса у основи значи измјештање институције високог представника из БиХ, али и утицаја на Устав и законе у БиХ - закључио је Човић.

Он је увјерен да ће БиХ наредног четвртка добити позивницу и отворити преговарачки процес са ЕУ.

- Чини ми се да је и ова дијалошка расправа дала допринос том размишљању уз све различитости и богатство које БиХ има - оцијенио је Човић.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је након панел-дискусије да се у БиХ иде према истом циљу, те да је вријеме да коначно сазрије идеја да нема алтернативе разговору, договору и компромису.

Никшић је истакао да је важно да се праве искораци.

- Искрено се надам да ћемо добити зелено свјетло за отварање преговора, отворити преговоре, а онда сматрам да би то требало да се релаксирају наши унутрашњи односи - рекао је Никшић новинарима у Бечу.

Говорећи о Закону о суду у БиХ и томе зашто Апелационо одјељење не може да буде у Бањалуци, он је нагласио да је то политичко питање о којем још није постигнут договор, као и да компромис подразумијева да нико не добије 100 одсто и не изгуби 100 одсто.

Никшић је рекао да апелационо одјељење може бити у Источном Сарајеву.