latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:11 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ и Зовко: Препознат напредак који је остварила БиХ

Расправом о стању испуњености 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, у Европском парламенту у Стразбуру данас је завршена четврта сједница Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента.
Сједница у Стразбуру - Фото: Уступљена фотографија
Сједница у СтразбуруФото: Уступљена фотографија

Замјенице предсједавајућег Сњежана Новаковић Бурсаћ (Парламентарна скупштина БиХ) и Жељана Зовко (Европски парламент) истакле су у заједничкој изјави да ће се поново састати прије европских избора.

- Када смо се прошлог октобра поновно окупили у Сарајеву након дугог периода без састанака, сагласили смо се да нећемо дозволити да се то понови. Као знак наше одлучности да не губимо поново стечени замах у међупарламентарним односима и удахнемо нови живот парламентарној димензији процеса интеграције БиХ у ЕУ, договорили смо да се поново састанемо у Стразбуру прије европских избора 2024 - навеле су изјави.

Нагласиле су да су отворене и искрене расправе још једном доказале да су директни контакти лицем у лице кључни ако се желе развити односи засновани на повјерењу.

У заједничкој изјави се додаје да је много закључака са овог састанка за обје делегације.

- У свом саопштењу из 2023. о политици проширења ЕУ, Комисија је препоручила отварање преговора о приступању БиХ ЕУ онда када се постигне потребан степен усклађености са критеријумима за чланство. Препознајемо напредак који је остварила БиХ, што је навело Комисију да препоручи отварање приступних преговора без додатних услова - наводи се у изјави.

Истакле су да подстичу Парламентарну скупштину БиХ да усвоји изборни закон у складу са пресудама домаћих и међународних судова.

- Иако поздрављамо то што је у извјештају о земљи из новембра 2023. кључни приоритет број 3 означен као довршен, као директни резултат нашег успјешног састанка у Сарајеву, знамо да је још много тога потребно учинити како би се испунили многи други кључни приоритети и кораци, посебно у кључним областима као што су демократија, владавина права и заштита људских права свих грађана - додаје се.

Наводи се да ће приступање ЕУ остати процес који се заснива на заслугама.

- И који је чврсто усидрен у критеријумима из Копенхагена. Европски парламент је спреман да подржи БиХ и њене грађане на путу ка чланству у ЕУ уз пуно поштовање механизма координације за процес интеграције у ЕУ како је договорено у БиХ. Радујемо се наставку редовних састанака САПЦ-а ЕУ-БиХ што је прије могуће након европских избора - закључује се у заједничкој изјави.