latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:39 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Промовисна споменица "80 година ћутања - усташки злочини на Раковцу и у Јеловцима 1943-2023" (ВИДЕО)

У организацији Борачке организације Пале и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, промовисана је споменица "80 година ћутања – усташки злочини на Раковцу и у Јеловцима 1943-2023".
Књига "80 година ћутања" - Фото: РТРС
Књига "80 година ћутања"Фото: РТРС

Уједно, била је то и премијера истоименог документарног филма.

Књига и филм обрађују злочине које је починила усташка Црна легија када је на најсвирепији начин убила 325 српских цивила из Раковца, Јеловца и околних села општине Пале. Од укупног броја жртава, убијено је 143-оје дјеце. Села су спаљена до темеља, а преживјели су само они који се нису задесили код својих кућа.

- На Палама је, у току тих неколико дана убијено, а да Паљани, људи који ту живе, готово ништа нису знали о том зличину. Куд ћете већи злочин од тога - рекла је предсједница Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић.

Деценије ћутања учиниле су своје, тако да су споменица и филм, практично, настали у посљедњем тренутку.

- Живимо на турбулентном простору, гдје долази до затирања докумената, затим точак времена ради своје, остали би у тами прошлости - каже историчар и коаутор споменице Лазар Шкобо.

- Један велики дио моје породице је страдао, тако да сам имао и лични мотив. Дуг према прецима и том народу Сарајевско – романијске регије - рекао је режисер документарног филма Бошко Крљаш.

Српска и Србија улажу заједничке напоре да, након деценија мрака, култура сјећања напокон заживи у српском народу.

- Важно је да разумијемо, прије свега да би себе поштовали. Српски народ је доста пута исказао поштовање за друге, него за себе - додао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Споменица је изашла у издању Народне библиотеке Пале, а филм је настао у продукцији Козара филма, уз материјалну подршку Борачке организације Пале.