latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:21 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Рукопис Мајкла Марфија: Шта се крије иза америчких санкција сарадницима предсједника Српске? (ВИДЕО)

Бројна реаговања из Републике Српске на америчке санкције предсједавајућој Вијећа народа Сребренки Голић, савјетнику предсједника Српске Браниславу Окуки и генералном секретару предсједника Српске Јелени Пајић Баштинац.
Министарство финансија САД - Фото: РТРС
Министарство финансија САДФото: РТРС

Сви су сагласни - то је наставак притисака на Републику Српску и покушај дерогирања њених институција и одузимања имовине. Не сумњају да ће САД наставити ову праксу и убудуће, али поручују, то неће поколебати званичнике и грађане да поштују Устав, Дејтонски споразум и раде у интересу Републике Српске.

- Нове санкције, стара пракса. Американци настављају да проширују своју тзв. црну листу. И овај пут на мети званичници и сарадници предсједника Милорада Додика. По сценарију- изнијети што више лажи против Српске функционише администрација Сједињених Држава - каже предсједник Додик.

За представу коју режирају ангажовани су, каже, шаптачи из америчке амбасаде у Сарајеву и сарајевске политичке сцене.

- Тога не би било да није из Сарајева креирано. Тамо имате једног патолошког типа, америчког амбасадора Мајкл Марфија, који се тиме предано бави. Покушава да што више "утрпа" смећа на Републику Српску, путем разних неистина и лажи, које су својствене таквим патолошким типовима, какав је он - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Онај ко призива сукобе у БиХ својом политиком прије свега је Америка, став је Републике Српске. И годишња процјена пријетње, америчке обавјештајне заједнице и санкције писанија су са потписом америчког амбасадора у БиХ - сматра предсједник Додик.

Са тим су сагласни и санкционисани Бранислав Окука, савјетник предсједника и Драган Станковић директор Геодетске управе, чије име је на америчку црну листу дописано прошле године.

Комбинација политичких и економских санкција за циљ има урушавање Републике Српске и њених институција, тврде и аналитичари. Сматрају да се покушава психолошки дјеловати на грађане и бираче против званичника Српске, али и на потенцијалне инвеститоре и банке.

- Оно основно да се тим лицима онемогућава да користе услуге банке. Ту сада задиремо и у сферу људских права. Сваки пословни партнер ако неко од санкционисаних има пословнуи активност ће избјегавати да сарађује - рекао је дипломатски економиста Синиша Пепић.

Да санкције нису рјешење, не мисле само у Републици Српској.

- Санкције нису никоме ништа добро донијеле у БиХ већ 30 година - додао је Драган Човић.

Политика Српске се, каже предсједник Додик, неће мијењати. А разлози за санкционисање званичника најбоље говоре о намјери колективног Запада.

- Разлог са санкције Сребренки Голић што је присуствовала састанку, гдје се креирао неки културно-забавни програм поводом Дана Републике, шта ја ту да коментаришем. Јел то сад та империја и моћ?! Шта је порука, да не смијемо да се састајемо и не смијемо да прослављамо празнике? Ваљда су они одлучили да ми не требамо да славимо празник. Ми нисмо за то да амерички амбасадор буде сретан а ми да изгубимо Српску - каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Зато дилеме нема, порука је из Републике Српске. Празник Дан Републике ће се и даље славити, Устав и Дејтонски споразум поштовати и бранити интереси Српске.