latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:24 | Аутор: СРНА

Орлић: Први пут биће формирана делегација у парламентарном форуму Србија-Српска

Потпредсједник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да су консултације посланичких група у Скупштини Србије данас успјешно окончане и да је постигнут договор о саставу скупштинских делегација, а да ће први пут бити формирана и делегација у заједничком Парламентарном форуму Србија - Република Српска, установљеном крајем прошле године.
Владимир Орлић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Владимир Орлић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Орлић је навео да ће девет посланичких група које су се одазвале данашњем састанку предложити да парламент у новом сазиву има шест потпредсједника.

- Свих девет група из скупштинске већине и из опозиције предложиће да Скупштина у 14. сазиву има шест потпредсједника - два из СНС, по једног представника мањинских националних заједница - Мађара и Бошњака, једног из СПС-а и једног представника опозиционе листе "Ми - глас из народа" - навео је Орлић, саопштено је из СНС-а.

Према његовим ријечима, уз Ану Брнабић, која је предложена за предсједника Скупштине потписима 156 народних посланика, у најужем руководству српског парламента извјесно је да ће наћи највећи број жена до сада.

Орлић је саопштио да ће радом два скупштинска одбора - Одбором за дијаспору и Србе у региону, као и Одбором за образовање, науку и технолошки развој, према постигнутом договору, руководити двије опозиционе групе.

Он је рекао и да ће скупштинске службе током дана обавијестити групе, које су одбиле позив да присуствују данашњим консултацијама, да уколико желе имају могућност да предложе више од 100 чланова одбора и више од 20 чланова међународних делегација укључујући и мјеста у делегацији која се састаје са Европским парламентом.