latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:28 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Нешић: Извршена екстензија - успостављена директна веза Европола према МУП-у Српске

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић саопштио је да је данас извршена екстензија, у смислу директне комуникације са Националне/Заједничке контакт тачке за сарадњу са Европол-ом према Министарству унутрашњих послова Републике Српске.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Тиме се завршавају све неутемељене и исполитизоване приче Раме Исака и разних Рама у БиХ, који најједноставније речено нису хтјели или нису знали читати званичне акте који регулишу ову област (Споразум о оперативној и стратешкој сарадњи између БиХ и Европол, Привремена одлука о успостављању система сарадње и размјене информација, Инструкција о поступању с циљем спровођења споразума о стратешкој сарадњи и Правилник о раду Н/ЗКТ - каже Нешић.

Свим тим актима дато је право надлежним органима, који чине Н/ЗКТ, а који су препознати као надлежни и од стране Европол (ДКПТ, СИПА, ГП БиХ, Федерални МУП, Кантонални МУП-ови, МУП Републике Српске, Полиција Брчко Дистрикта, Служба за послове са странцима, Истражно одјељење УиО), да под одређеним условима које прописује Европол могу добити директну везу са Европол-ом.

- Више пута сам напомињао да је моја улога да свима омогућим кориштење тог права, без да се тиме нарушава нечије друго право. Исто тако имам и обавезу да не дозволим било какву блокаду или опструкцију од било кога која ће утицати на рад надлежних тијела БиХ у сарадњи са Европол-ом. Наш највећи спољнополитички циљ јесте чланство у ЕУ чиме би постали дио заједничког европског простора у борби против свих врста криминала и свих облика угрожавања. Управо сарадња са Европол-ом је кључна за остваривање тог циља - наводи Нешић.

Наводи да је од успоставе Н/ЗКТ вишеструко је повећан број размијењених информација.

- Желим да се захвалим представницима Делегације ЕУ који су препознали напоре Министарства безбједности БиХ, који су оцијенили да је успостављање Н/ЗКТ најсвјетлија тачка БиХ у 2023. години и који су нам дали пуну подршку у поштовању и спровођењу свих правила која регулишу сарадњу са Европол-ом. Велику захвалност дугујем и директорици Европола Де Бол и њеном замјенику Ле Коуф на подршци коју нам дају. На крају захвалан сам и свим представницима надлежних тијела БиХ који чине Н/ЗКТ и који су, без обзира на нека различита мишљења, дали допринос остваривању ове активности након састанка који је одржан 12. марта - рекао је Нешић.

Сви и даље заједно, додаје Нешић, морамо бити истрајни на овом путу.

- У току су активности давања екстензије свим надлежним тијелима која су поднијела захтјеве и која испуњавају услове за то. Подржавам ову активност, позивам и охрабрујем и остала надлежна тијела да поднесу захтјеве и испуне услове за добијање екстензије јер ћемо на тај начин добити на оперативности и мобилности. Ова активност ће у великој мјери повећати безбједност грађана БиХ, а саму БиХ приказати у добром свјетлу. Свима вама који сте покушали да блокирате овај процес поручујем да узалудно трошите и моје и ваше вријеме, да збуњујете грађане БиХ и да брукате БиХ на међународно сцени. Узалудан вам је посао - поручио је Нешић.