latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:35 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Додик: Бећировић да објасни јавности БиХ каква демократија допушта да странац поништава одлуке институција

У сувереној, дејтонској, уставној БиХ нема мјеста за ОХР и лажног управника. Ако погледамо опредијељеност свих политичких актера у БиХ за европски пут, онда је јасно да је једини могући начин за то гашење принудне међународне управе у БиХ и одлазак човјека који се лажно предстaвља као високи представник, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Сваки политичар који жели да БиХ убрза европски пут, зна да је то једини могући начин. Залагање бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића за наставак дјеловања неименованог странца који је БиХ вратио у средњи вијек наметањем одлука, врхунац je глупости, антидејтонског и антиуставног дјеловања и поданичке политике - навео је Додик.

Додик је додао да је Бећировић, успио да у једну реченицу стрпа причу о оснаживању демократије у БиХ и дјеловање нелегалног Шмита.

- Нека Бећировић објасни јавности у БиХ која је то демократија гдје неки странац поништава одлуке институција, доноси законе умјесто људи који су изабрани да то раде и намеће да се суди свакоме ко се успротиви његовој сили. Постојање ОХР-а и дјеловање свих високих представника у БиХ од њеног постанка је у супротности с владавином права и свим европским стандардима. Свако ко прихвата да БиХ и даље функционише као колонија одриче се и њене европске будућности - наводи Додик.

Он је истакао да је право питање да ли је Европа спремна да нас прихвати као равноправног саговорника и да потврди оно што је дубоко уткано у њене темеље, да ниједном сувереном земљом не може управљати никакав управник нити доносити одлуке умјесто њених институција.

- До сада смо могли чути врло стидљиве поруке из ЕУ како се не слажу да Шмит нешто наметне. Вријеме је да пошаљу јасну поруку да ли су за стабилну и функционалну БиХ у којој одлуке доносе представници конститутивних народа или за распалу БиХ по америчким стандардима у којој одлуке доноси њихова марионета лажњак Шмит - напомиње Додик.

Како Додик наводи, порука која се чека је датум отварања преговора и да ће то бити и одговор њиховим америчким колегама да не могу да наметну своју визију БиХ, која не може и никада неће овдје заживјети.