latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:40 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Посланици из НСРС посматрачи на изборима у Русији (ФОТО)

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица и савјетник предсједника Народне скупштине Републике Српске Синиша Видовић биће посматрачи на изборима за предсједника Руске Федерације, који ће бити одржани 17. марта 2024. године.
Мазалица и Вујичић у Москви - Фото: Уступљена фотографија
Мазалица и Вујичић у МосквиФото: Уступљена фотографија

Званичан позив представницима Народне скупштине Републике Српске су послали предсједник Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко и предсједника Државне думе Федералне Скупштине Руске Федерације Вјачеслава Володина.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица, рекао је да изборни процес протиче транспарентно уз присуство међународних посматрача и да за овај догађај влада велико интересовање домаће и свјетске јавности.

Мазалица и Вујичић (Фото: Уступљена фотографија)

- Овдје у Нижњеновгородској области пратимо изборе у Главном центру за праћење избора. Ово је само једна од области у којој су присутни међународни посматрачи. Присутни су посматрачи из Европе, Азије, Јужне Америке и Африке. Наш утисак је да избори протичу транспарентно, а избори и начин гласања су модернизовани у односу и на европске стандарде - рекао је Мазалица.

Са Мазалицом у Руској Федерацији, такође као посматрач, борави и посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Мирослав Вујичић, а предсједничке изборе прати још око 1.000 међународних посматрача.

- Срђан Мазалица и ја посматрамо 8. предсједничке изборе у Нижему Новгороду који има око 3. милиона гласача. Избори теку у складу са законом и специфичностима Русије која има више временских зона. Били смо у Центру за контролу Ниженовогорадске области гдје је присутно 6.000 посматрача на 2.500 бирачких мјеста. На бирачким мјестима које смо обишли гласање тече мирно без било каквих проблема - казао је Вујичић.

Синиша Видовић, савјетник предсједника НСРС, биће такође посмтарач на предсједничким изборима у Русији који су данас почели а трајаће до 17. марта.

- Велика је одговорност бити данас посматрач на изборима у које су упрте очи цијелога свијета - изјавио је Видовић.

На предсједничким изборима у Русији право гласа има више од 112. милиона гласача.

Четири кандидата учествују у трци за избор предсједника од чега су три кандидата номиновале партије док је један је независни кандидат: Леонид Слутски Либерално-демократска партија, Владислав Данков "Нови Људи" и Николај Харитонов Комунистичка партија, док је док је актуелни предсједник Русије Владимир Путин независни кандидат.