latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:22 ⇒ 15:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајани: Улазак НАТО војске у Украјину могао би да изазове трећи свјетски рат

Опција да се пошаљу НАТО трупе у Украјину би била потенцијална пријетња од избијања трећег свјетског рата, рекао је данас италијански министар спољних послова Антонио Тајани.
Антонио Тајани (Фото: EPA/ALESSANDRO DI MEO) -
Антонио Тајани (Фото: EPA/ALESSANDRO DI MEO)

- Не вјерујем да ће НАТО ући у Украјину. Надам се да се то неће десити - рекао је Тајани упитан да прокоментарише ријечи Емануела Макрона, предсједника Француске, који није искључио ни ту опцију.

Тајани је додао да улазак у рат са Русијом значи ризик од трећег свјетског рата, одбацујући могућност да би италијанска војска ишла у украјину да се бори против руског напада, пренела је Анса.

- Ми смо за одбрану међународног права и украјинских слобода, али нисмо за рат са Русијом. Дајемо Кијеву војну, економску и техничку помоћ разне врсте, међутим, улазак у рат ми дјелује као грешка, и сви Италијани, као и све особе са разумом, не желе ово - истакао је Тајани.

Он је навео да италијански војници раде добру ствар у Црвеном мору како би заштитили комерцијалне бродове од напада Хута.

- Италијански војници раде добру ствар у Либану, Африци и Ираку, они су доносиоци мира и слободе, а Италија није у рату са Русијом - поручио је Тајани.