latinica  ћирилица
15/03/2024 |  21:43 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Ескобар увриједио Српску: Осиромашени ентитет са 750.000 људи се не може супроставити НАТО-у

Осиромашени ентитет са 750.000 људи се не може супроставити НАТО-у, рекао је за Радио Слободна Европа замјеник помоћника државног секретара САД-а Габријел Ескобар.
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

На питање како коментарише то што је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да прижељкује побједу Доналда Трампа на изборима за предсједника САД-а и да не би оклијевао да прогласи независност, те има ли мјеста за страх, Ескобар је одговорио да нема.

- Међународна заједница посвећена је независности, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ. Имамо мировне снаге у БиХ. Имамо високог представника са огромним овлашћењима. И НАТО је више пута поновио да неће допустити безбједносни вакуум у БиХ. Тако да, Додикове изјаве наносе штету, али не мислим да осиромашени ентитет од 750.000 људи, који стално повећава свој дуг, има капацитет да се супротстави НАТО-у или да прогласи независност која би била одржива - казао је Ескобар.

На додатно питање може ли БиХ имати безбједносне гаранције НАТО-а, Ескобар је одговорио да може, пише Радио Слободна Европа.