latinica  ћирилица
15/03/2024 |  22:03 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете и културе: Упознати са дешавањима у школи у Сребреници

Министарство просвјете и културе Републике Српске упознато је са понашањем ученика у "Првој основној школи" у Сребреници на часовима физике и енглеског језика у току ове седмице, те истичу да је Етичким кодексом за раднике и ученике основне школе прописано шта се све посматра као лакша или тежа повреда радне дужности од ученика и наставника.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

- Свако одступање од очекиваног понашања, свако ометање рада наставника и других ученика у току часа, као и употреба мобилних телефона супротно Закону о основном васпитању и образовању може довести до покретања дисциплинског поступка против ученика који ометају наставни процес или против наставника који не испуњавају прописани наставни план и програм - саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Такође, у случају потребе може бити покренута и одговорност наставника код којих се уочи од руководства школе да не сарађују у довољној мјери са стручном службом школе у ситуацијама када је потребно рано и превентивно дјеловање према свим непримјереним облицима понашања.

Министарство је скренуло пажњу свим просвјетним радницима на важност придржавања наставног плана и програма и на благовремено упућивање ученика, код којих се уочи непримјерено понашање на часу или у току боравка у школи, на разговор са лицима запосленим у стручној служби школе.

Наставним планом и програмом је јасно прописано шта ученици изучавају на часовима физике и енглеског језика и није прихватљиво било које одступање од наведеног плана, наводи се у саопштењу.

У "Првој основној школи" у Сребреници ученици бошњачке националности су ове седмице клањали на часу енглеског језика, као и на часу физике.