latinica  ћирилица
15/03/2024 |  22:12 ⇒ 22:14 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворена изложба фотографија Драге Вејновића

У Културном центру Требиње вечерас је отворена изложба фотографија "Повратак" аутора Драге Вејновића.
Отворена изложба фотографија Драге Вејновића - Фото: СРНА
Отворена изложба фотографија Драге ВејновићаФото: СРНА

Вејновић, умјетник и професор фотографије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, требињској публици представио се фотографијама које на интиман и романтичарски начин преиспитују однос природе и човјека у савременом контексту.

Аутор је рекао да је назив изложбе симболичан и да препушта да сваки посматрач тумачи на свој начин.

Према његовим ријечима, углавном су присутни мотиви из шуме, али они имају симболичку вриједност.

- То је путовање кроз нас саме, прије свега, повратак нама самима и нашим унутрашњим природама. Није у реду да тумачим своју умјетност. Битно је да се то доживи, осјети нека емоција и да свако од нас доживи ове радове како му највише одговара, да пронађе неки смисао у томе - истакао је Вејновић.

Он је додао да се у овом случају одлучио за дигиталну фотографију због мотива, а и формат је прилагођен и мотивима и цијелој причи.

Изложбу "Повратак" отворила је начелник градског Одјељења за културу Слађана Скочајић, а присуствовали су и директор Културног центра Требиње Миљан Вуковић и директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

Изложба "Повратак" настала је као плод сарадње Културног центра Требиње и Музеја савремене умјетности Републике Српске, а поставка се може погледати до 4. априла у галерији Културног центра.