latinica  ћирилица
15/03/2024 |  22:35 ⇒ 22:43 | Аутор: СРНА

Премијерно изведена представа "Мали ратови и кабине Заре"

Представа "Мали ратови и кабине Заре", аутора Виде Давидовић, а у режији Ивице Буљана, премијерно је вечерас изведена у Народном позоришту Републике Српске.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Давидовићева је рекла да је текст писала из потребе да исприча причу о трансгенерацијској трауми, као и о осјећању да ништа што се десило на овим просторима не може бити завршено док се потпуно не сахрани и не заврши као једна врста циклуса.

Она је напоменула и да је у исто вријеме хтјела да одузимање интегритета тјелесности жене покаже кроз анорексију као облик аутодеструкције, која, у ствари, представља неки вид олобађања.

Буљан је навео да се представа бави женским питањима, положајем жене у друштву, интимним проблемима жена, односима са мајком.

Улоге су, између осталих, повјерене Николини Фригановић, Сенаду Милановићу, Наташи Иванчевић, Наташи Перић, Жељку Еркићу, али и студентима Академије умјетности у Бањалуци.

Представа настаје у копродукцији Народног позоришта Републике Српске и Стеријиног позорја, будући да су "Мали ратови и кабине Заре" прије двије године награђени на конкурсу за најбољи драмски текст Стеријиног позорја.