latinica  ћирилица
16/03/2024 |  13:12 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Џатрас: Санкцијама званичницима Српске Америка компензује слабости у другим дијеловима свијета

Угледни амерички аналитичар и бивши дипломата Џејмс Џатрас рекао је да САД санкцијама против званичника Републике Српске покушавају да компензирају своје слабости у другим дијеловима свијета, те додао да ће њихов покушај да путем суђења склоне предсједника Српске Милорада Додика са власти, зависити од јачине народа у Републици Српској.
Џејмс Џатрас - Фото: РТРС
Џејмс ЏатрасФото: РТРС

Он је рекао да не може да предвиди хоће ли САД у томе успјети, али да се нада да се то неће догодити и да ће то у великој мјери зависити од тога колико је јак народ Републике Српске да се супротстави, ако они то покушају.

- Значи /народ да каже/: "Ви се понашате мимо закона и нећемо поштовати ваше илегалне активности. Ви кажете да је он прекршио неке законе, ми се са тим не слажемо и он ће остати на власти и ви ту ништа не можете да учините" - навео је Џатрас.

Коментаришћи то што Додик сноси посљедице пред Судом БиХ због непоштовања одлука Кристијана Шмита који није изабран у Савјету безбједности УН и кога не признаје Српска, Џатрас је рекао да ту нема ништа демократско и да Шмит није ни демократски, па чак ни легално изабран.

- Стално понављају закон, закон, а закон ништа не значи тим људима, када су они сами безакоње - рекао је Џатрас у Београду.

Имајући на уму слабости Вашингтона и Брисела и све више ситуација у свијету које не иду САД у прилог, Џатрас сматра да ће ствари у наредних годину или двије почети да се побољшавају.

- Али, у међувремену се суочавамо са периодом максималне опасности, гдје ће ти људи дјеловати врло неодговорно. Прво и изнад свега морамо да запамтимо да су ти људи морално, духовно и ментално болесни, а они кроје америчку и европску политику и не може се знати шта ће да ураде. Нажалост, знам многе од тих људи - додао је Џатрас.

Поводом најновијих америчких санкција сарадницима предсједика Српске Милорада Додика, Џатрас је рекао да они траже прилику гдје могу да изврше притисак да би компензовали своје слабости у другим дијеловима свијета.

- Њихов изговор је да ти појединци поткопавају интегритет Дејтонског мировног споразума, иако они сами већ годинама промовишу агенду против слова Дејтона како би БиХ учинили више централизованом. То је само још један показатељ да су правила правила када они желе да су то правила, а када не желе онда то нису правила - истакао је Џатрас.

Он је рекао да ће наредне седмице говорити на конференцији у Берлину у Бундестагу чији је домаћин странка АФД поводом 25 година од НАТО бомбардовања Србије.

- И то је порука коју ћу њима да пренесем, јер људи не само овдје, већ и у остатку Европе желе назад свој суверенитет - рекао је Џатрас.

Када је ријеч о европском путу БиХ, Џатрас је навео да не зна о каквом европском путу се говори конкретно за БиХ.

- Треба да се сјетимо, Американци контролишу НАТО и цијела ЕУ је конкубина НАТО-а, нису независни. То је само покриће за глобалистичку политику и нехумане вриједности које долазе са тим - навео је Џатрас.

Он је као примјер навео заставу у дугиним бојама која је велики приоритет европске и америчке политике.

- Мислим да тај отпор представља реакцију народа Републике Српске и других држава, али и других политичких формација. НАТО, у ствари, покушава да потисне нормалне људске вриједности пред том безбожном агендом која долази из Брисела и Вашингтона - рекао је Џатрас.