latinica  ћирилица
16/03/2024 |  18:58 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Видовић: Више начина гласања у Русији може да буде примјер и за Балкан

Савјетник предсједника Народне скупштине Републике Српске Синиша Видовић, који у Русији борави у својству посматрача предсједничких избора, оцијенио је да изборни процес протиче у складу са демократским стандардима, те да се грађанима нуди више начина гласања, што може да буде примјер и за земље Балкана.
Синиша Видовић - Фото: СРНА
Синиша ВидовићФото: СРНА

- Избори у Русији протекли су у најбољем реду, са штампаних 140 милиона бирачких листића. Примијетио сам да све протиче у најбољем реду уз присуство полиције на бирачким мјестима. Гласови се броје и стављају у кутију, слично као у Србији, али постоји и електронски начин гласања - изјавио је Срни Видовић.

Он је уочио да су на свим бирачким мјестима која је посјетио бирачки одбори попуњени посматрачима из свих политичких партија у Русији, како из власти, тако и из опозиције.

"Сам процес гласања пружа примјер и за нас на Балкану, јер се нуди више начина гласања, укључујући конвенционално и електронско гласање. Сви грађани имали су прилику да бирају на који начин желе да гласају", навео је Видовић.

Он је истакао да су посматрачи дошли из различитих земаља, укључујући Француску и САД, те да су посматрачи из тих земаља констатовали да избори протичу демократски, чак и у већој мјери него у њиховим земљама.

- У разговору са грађанима Русије јасно је да је Владимир Путин апсолутни фаворит на изборима, те је сасвим извјесно да ће он побиједити са великом разликом - закључио је Видовић.

Делегација из Републике Српске је једна од делегација из 36 земаља и пет међународних организација које ће посматрати предсједничке изборе у Русији који су почели јуче.

Први су своје право гласа искористили становници Камчатке, а избори у земљи која се протеже кроз 11 временских зона трајаће до сутра навече.

Централна изборна комисија Русије регистровала је четири предсједничка кандидата: Николај Харитонов /Комунистичка партија/, Леонид Слуцки /ЛДПР/, Владислав Даванков /Нови људи/ и Владимир Путин /самостални кандидат/.

За изборе је припремљено више од 94.000 бирачких мјеста и одштампано 113,6 милиона гласачких листића.