latinica  ћирилица
17/03/2024 |  19:22 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Давид Јовичић из Петрова - примјер успјешног узгајивача оваца (ВИДЕО)

Двадесетшестогодишњи Давид Јовичић из Петрова дипломирани је пољопривредни инжењер, тренутно на мастер студију. Искористио је прилику и конкурисао за средства ресорног министарства намијењена младим пољопривредним стручњацима и почео властити посао. Има стадо оваца које свакодневно расте.
Фарма оваца - Фото: РТРС
Фарма овацаФото: РТРС

Пољопривредни је стручњак, па је прилику да то и докаже искористио, чим му се указала.

Добио је 40.000 КМ од ресорног министарства и почео властити посао.

- Одлучио сам се да унаприједим мало производњу јагњади, а при томе сам узео средства за механизацију, коју нисам посједовао, тако да је овај пројекат фактички кренуо од нуле - казао је Јовичић.

Његов пројекат школски је примјер добро организованог узгоја оваца у штали.

У потпуно нови објекат смјестио је квалитетне овце романовске расе, изузетне плодности. Од 18 одраслих оваца, њих 14 се ове зиме ојагњило, па тренутно има око 30 јагњади. Било је двојки, тројки, па чак и једне петорке.

- Што се тиче саме производње много је захтјевнија од класичног гајења оваца јер су оне прије свега високо плодне, имају више потомака. Потребно је много више његе, као и здравствене заштите и наравно квалитетнија храна - додао је Јовичић.

Храну производ сам, па је набавка механизације била пресудна. Родитељи су кључна подршка, што Давиду даје ослонац да остане на своме.

- За сада ћемо радити на томе да развијамо све ово, не знамо како ће ићи али дефинитивно не би ово почињали да мислимо нешто другачије - јасан је Јовичић.

План му је да шири стадо, јер су капацитети штале већи. Буде ли све како је планирао и шталу би проширио.