latinica  ћирилица
18/03/2024 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Наставак одлучног супротстављања Западу и још јача подршка Србима

Убједљива побједа Владимира Путина на предсједничким изборима у Русији гарантује континуитет државне политике када је ријеч о Западу, али и појачавање подршке Србима, поготово због предсједника Републике Српске Милорада Додика који се искристалисао као прворазредни пријатељ Москве на Балкану, изјавио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је истакао да побједа Путина ни у једном моменту није била неизвјесна "јер се у околностима када је Русија притиснута грађани по правилу хомогенизују и подржавају власт и националне интересе".

- Та победа није никакво изненађење, али без обзира на то она гарантује континуитет државне политике. Путин је дошао до тачке да се одлучно супротстави Западу и од тога неће одустати - истакао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Путин ће на томе истрајати док год не наметне нове глобалне односе са Кином, који су много равноправнији и који гарантују и малим земљама могућност заштите својих интереса.

- Мале земље као што су Србија и Република Српска ништа нису могле да ураде само када је Запад одлучивао, пошто нам није наклоњен. Много већи простор за нас и за друге земље свијета је када буде више центара моћи, и то се полако успоставља - рекао Анђелковић.

Он је увјерен да Русија неће промијенити своју политику према Србима већ, напротив да ће појачавати подршку свјесна да је у прошлости можда и правила грешку што их није подржавала и што је покушавала да направи неку врсту баланса.

- Русија је била уз нас, али сада ће бити много више уз нас и када се ради о покушајима протурања резолуције о Сребреници и било чему другом, што је против Срба. То ће гарантовано бити спријечено - сматра Анђелковић.

Он је нагласио да је ту поготово битан фактор предсједник Додик, који се, како је нагласио, искристалисао као неко ко је прворазредан пријатељ Москве на Балкану.

- Они полазе од тога да многи са њима играју из чистог прагматизма, али им је јако драго да тај прагматизам има у себи једну компоненту искрене подршке Русији, искрене окренутости Русији, што они виде у случају Додика. То је за нас, не само за Републику Српску, већ за Србе уопште инвестиција за будућност. У новонасталим околностима Русија ће још више бити уз нас - поручио је Анђелковић.

Према најновијим подацима објављеним на интернет страници руске Централне изборне комисије, Путин након 98,05 одсто пребројаних гласова убједљиво води са 87,32 одсто освојених гласова.