latinica  ћирилица
18/03/2024 |  11:46 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

У Парку природе "Цицељ" живи више од педесет одсто сисара од укупног броја у Српској и БиХ (ВИДЕО)

У Парку природе "Цицељ" и околини Чајнича живи више од педесет одсто сисара, од 95 врста регистрованих у Републици Српској и БиХ - резултати су истраживања које су спровели стручњаци Републичког завода за заштиту природног насљеђа, Холандског друштва за проучавање сисара и Еко центра Чајниче.
Парк природе у Чајничу - Фото: РТРС
Парк природе у ЧајничуФото: РТРС

Објављена је и монографија "Сисари Парка природе Цицељ и окружења", првој свеобухватној књизи о фауни сисара у БиХ.

Истраживање је прије пет година спровело 22 биолога и заљубљеника у природу током десетодневног међународног кампа.

Спроведено је најсавременијом опремом каква још није коришћена у БиХ. Резултат је такав да је пронађено 49 сисара.

Међу њима 18 врста шишмиша од 33 из званичног пописа. Четири се сматрају посебним.

- Једна од њих је и малобркати шишмиш који је још увијек непозната врста у цијелој Европи. Ради се о рецентном налазу - казао је Дејан Радошевић, коаутор и уредник монографије "Сисари Парка природе Цицељ и окружења".

Истраживање је спроведено на простору од преко 700 до 1.500 метара надморске висине. Уз 49 истражених врста, обрађено је дјеловање и педесетог сисара - човјека.

- Успио сам да прикажем релевантне историјске изворе и покажем бројности популације човјека његову дјелатност у неких пет вијекова уназад - рекао је Његош Тупеша, коаутор монографије "Сисари Парка природе Цицељ и окружења".

Укоричено истраживање има вишеструк значај за професионалце истраживаче, студенте и ђаке.

Издавачи - Републички завод и Еко центар, очекују скоро публиковање истраживања у Европском атласу сисара.

- Добили смо једну знатно вриједну публикацију, мислим чак на нивоу БиХ која на овај начин третира заштићене врсте сисара - навела је Јасна Милешевић, директорка Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Југослав Брујић, професор Шумарског факултета Бањалука истиче да ова књига превазилази свој зоолошки оквир и каже да је то књига о историји и свему другом.

У истраживању су учествовали стручњаци и природољупци из Српске, Белгије, Холандије, Бугарске, Малте, Црне Горе и Велике Британије.