latinica  ћирилица
18/03/2024 |  12:59 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Радановић: Ломљење крста - порука Србима да се не враћају

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић позвао је надлежне органе Тузланског кантона да открију починиоце скрнављења крста на молитвиштву у селу Горња Бријесница код Лукавца у ФБиХ.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

Радановић је истакао да ломљење крста, који је оштећен други пут у посљедње три године, показује истрајност тих људи да спријече Србе да изражавају своја вјерска осјећања.

Он је навео да је овај инцидент пријављен МУП-у Тузланског кантона, али да нема сазнања да је неко приведен, нити да су проведене радње на утврђивању почионица кривичног дјела изражавање вјерске и националне нетрпељивости, за шта је прописана казна од једне до 10 година затвора, као и због спречавања повратка.

Радановић је подсјетио да је у Горњој Бријесници 1991. године било 110 српских домаћинстава и да су све куће до темеља срушене и никада обновљене.

- Ломљењем крстова шаље се порука Србима да не треба да долазе и обилазе своје куће и имања - рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Срни.

Радановић је подсјетио на догађај 14. јануара, за Мали Божић, када су Срби посјетили гробље у Матићима, док је неколико стотина окупљених ловаца покушало да их спријечи у тој намјери, са образложењем да они ту лове дивљач.

Он је додао да су, упркос захтјева упућеног МУП-у да се забрани улазак ловаца у приватне посједе без одобрења, ловци наставили да улазе.

Радановић је подсјетио да је прошле године у сусједном мјесту Тумаре учињено више кривичних дијела против живота и имовине.

Он је позвао надлежне органе Тузланског кантона да предузму све радње да се открију починиоци, али је изразио сумњу да ће било ко одговорати за ова кривична дјела.

- У општини Лукавац имамо лоша искуства, јер никада нико није процесуиран, нити је шта предузето након више напада на Србе и њихову имовину. До сада смо имали негативна искуства и због тога сам скептичан да ће било шта бити предузето - истакао је Радановић.

Крст на молитвиштву у селу Горња Бријесница, које припада Лукавцу у ФБиХ, за викенд је други пут у посљедње три године.