latinica  ћирилица
19/03/2024 |  07:26 ⇒ 10:19 | Аутор: РТРС

Почела "Седмица француског филма" (ВИДЕО)

Синоћ је почела "Седмица француског филма" у Музеју савремене умјетности Републике Српске а поводом, или као дио манифестације "Међународни дан франкофоније".
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Организатори су Француски институт у БиХ и Швајцарска амабасада у БиХ, а периоду од 18. до 22. марта у вечерњим терминима од 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске, моћи ћете видјети неколико врло значајних филмских остварења.

- У понедјељак, 18. марта у 19.00 часова биће приказан први филм под називом "Све руке на палуби" је француска комедија из 2020. у режији Гијома Брака, била је приказана на 70.

Берлинском међународном филмском фестивалу. Филм прати сусрет Феликса и Алме који одлучују да заједно крену на путовање на југ Француске. Придружују им се Шериф иЕдуар и од тог тренутка започиња њихова авантура. Наравно, ништа не иде по плану!

- Сриједа, 20. март од 19.00 часова је резервисана за швајцарску комедију "Звук бубњева" признатог режисера Франсоа Кристофа Марзала.

Радња филма се дешава у малом селу у подножју швајцарских планина. У прољеће 1970. у селу почиње да се дешава нешто необично. Ово је година у којој жене добијају право да учествују на изборима, дешава се референдум о отпуштању страних радника, али оно што погађа село – сеоски лимени оркестар се распао на два дијела! Размирице у селу постају политичке, музичке и романтичне.

- У петак, 22. марта у 19.00 биће приказан посљедњи филм у оквиру ове манифестације а у питању је француско-белгијска анимирана комедија из 2017. "Велики зли лисац" у режији Бенжамена Ренера и Патрика Ембера, урађена по стрипу "Велики зли лисац и друге приче" познатог стрип цртача и аниматора Бенжамена Ренера.

- Земље чланице Међународне организације франкофоније су 1988. године изабрале 20. март као Међународни дан франкофоније и од тада око 300 милиона франкофона широм свијета у преко 80 земаља са свих пет континената слави свој заједнички језик.

БиХ се прикључила овој великој заједници 2005. године. За све филмске пројекције улаз је бесплатан. Филмови су прилагођени и преведени.