latinica  ћирилица
22/03/2024 |  07:31 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Одлука Европског савјета - добар сигнал за БиХ (ВИДЕО)

Европски савјет дао је "зелено свјетло" БиХ за отварање преговора о приступању Европској унији. Представници Републике Српске су дали велик допринос оваквом исходу, али истичу да су разочарани чињеницом да није одређен датум почетка ове фазе процеса и понављају да се Српска неће одрицати надлежности зарад евроинтеграција.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да је одлука Еврпског савјета добар сигнал за БиХ.

- Ово је политички сигнал, али је добра одлука. Уз све слабости Евроспке уније, то је јиш увијек на нашем континенту најбоља заједница - истакла је Новаковић Бурсаћ у нашем Јутарњем програму.

Истакла је да Европска унија и даље има највиши стандард и најбољи функционише у одређеним системима.

- Ова одлука је добра и за наше грађане. Грађани су забринути, јер често улазимо у политичке тензије. А потребно је да се квалитетно договарамо и доносимо добра рјешења и да се то одрази и на економију - нагласила је.

Рекла је да је добро што је дошло до консензуса у ЕУ.

- Важно је да се траже рјешења - изјавила је Ноаковић Бурсаћ.

Навела је да неко каже да је ова одлука донесена због геополитичким помјерања, а неко да је због напретка БиХ.

- Истина је на пола пута. Европска унија јесте убрзала доношење одлука због геополитике, али у нашем случају и због напретка. Власти изабране на изборима 2022. године су направили одређене искорараке. И предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да је већи напредак постигнут у протеклих годину дана него у претходних 10 година - појаснила је Новаковић Бурсаћ.

Навела је да постоје поједини представници међународне заједнице који подржавају да се задржи статус кво.

- Мислим на питање Изборног закона и Уставног суда БиХ, да неке институције остану у форми протектората. А то није у складу са европским путем - поручила је Новаковић Бурсаћ.