latinica  ћирилица
22/03/2024 |  09:45 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Кошарац: Одлука Европског савјета представља верификацију уставног капацитета Српске

Зелено свјетло Европског савјета за отварање преговора са БиХ добар је сигнал и важан искорак који смо постигли на европском путу, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Не умањујући значај оваквог исхода, мишљења сам да нема простора за претјерану еуфорију, будући да је конкретан датум почетка ове фазе процеса и даље непознаница - навео је Кошарац у објави на Инстаграму.

Нагласио је да одлука Европског савјета представља верификацију уставног капацитета Српске и доказује исправност њеног јасног става да дејтонско и уставно уређење БиХ, земље два ентитета и три конститутивна народа, није никаква препрека европској будућности.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Сасвим је јасно да је договор домаћих актера без уплитања странаца једини могући пут ка пуноправном чланству БиХ у ЕУ. Тај пут није једноставан, али немамо алтернативу. Зато је важно да у процесу преговарања афирмишемо међусобно поштовање и договор Срба, Бошњака и Хрвата. Партнерство и повјерење морамо градити међусобно, а не да било која страна тражи ослонац и подршку у међународном фактору - навео је Кошарац.

Поручио је да грађани Српске и ФБиХ заслужују да сами одлучују о својој судбини, а не да их странци и колонијални управници понижавају и вријеђају наметнутим рјешењима, додатно нарушавајући унутрашње односе.

- Наши грађани су нам на изборима дали повјерење и морамо преузети одговорност за то. Зато ћемо од партнера из ФБиХ интензивно тражити подршку за иницијативу Српске о затварању ОХР-а и даљу имплементацију кључних приоритета, првенствено мислећи на усвајање закона о Уставном суду БиХ и одласку страних судија - јасан је Кошарац.

Истакао је да са страним фактором у БиХ нема европског пута.

- Зато ће однос према овим питањима бити доказ ко је у овој земљи истински посвећен и жели да БиХ буде дио европске породице - закључио је Кошарац.