latinica  ћирилица
23/03/2024 |  13:35 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Додик: По сваку цијену онемогућити гнусне терористичке злочине и очувати мир

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је терористички напад у Москви за сваку осуду и да све што се дешава на тако гнусан, злочиначки начин мора да престане, да буде спријечено и онемогућено по сваку цијену, те нагласио да сви фактори на Балкану треба да буду посвећени и учине све на очувању мира.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg)

- Страдање невиних и младих људи неприхватљиво је у данашњем цивилизацијском времену - истакао је Додик.

Он је напоменуо да је много претпоставки, али да не треба заборавити да има људи који су и на овим просторима раније чинили таква дјела и да вјероватно има оних који би тако нешто поново учинили.

Додик је рекао да вјерује у полицију Републике Српске и да ће бити очувана стабилност Српске и нагласио да се у Српској у посљедње вријеме чине озбиљни напори да се спријече или предуприједе било какве такве активности.

- Данас је свијет глобално село и гдје год се нешто деси има неке реперкусије и на нас, али наша свијест о томе да се систем одбране, који бисмо промовисали не само ослањајући се на полицију, него и на сваког грађанина Републике Српске, веома је важна у неком будућем времену - нагласио је Додик.

Предсједник Српске рекао је да изражава саучешће свим породицама страдалих у синоћњем терористичком нападу у Москви, као и предсједнику Руске Федерације

Владимиру Путину, свим људима, те изразио увјерење да ће они који су учествовали у том гнусном злочиначком чину заиста одговарати и бити кажњени ригорозним казнама.

- Имајући у виду да је толико људи страдало нема ниједног оправдања за било какав покушај и примисао тако нечега, а камоли за такво дјело - нагласио је Додик.

Он је истакао да Русија има право да брани своју слободу, независност, самосталност, те да Република Српска разумије и подржава Руску Федерацију у настојањима да обезбиједи сигурно и стабилно друштво и да у том погледу предузме све неопходне мјере.

Додик је рекао да вјерује да ће руске власти учинити све да се такви догађаји више не могу дешавати, али да сматра да свијет укупно треба да крене деескалацији.

- Свијет овакав какав је згодно је мјесто за такве активности, али ја бих желио да се овако нешто више никада никоме не деси, поготово невиним људима који су дошли на забаву, у сваком случају били неутрални у свему, и, ето, у покушају да живе свој живот, нашли су се пред цијевима тих злочинаца који су пуцали у њих тако безочно - навео је Додик за Срну.

Он је рекао да се данашња ескалација на глобалном нивоу усложњава, да сукоб у Украјини поприма елементе ескалације, да западне силе желе да преко рата у Украјини воде свој прокси рат против Русије, да све то заједно чини астомсферу неиздрживом и да је само питање тренутка када би и гдје би могао да се поново деси терористички напад.

- С друге стране, регионални односи овдје на Балкану могу да се усложне управо том ескалацијом усљед глобалних нетрпељивости између локалних и великих сила, видимо да су сви помало нервозни, сви покушавају да допринесу ескалацији, а не деескалацији. Желим да сви фактори на Балкану буду посвећени миру, да у том погледу буде учињено све на очувању мира као једине вриједности коју вриједи чувати. Упркос изазовима на економском плану мир је ипак најважнији - поручио је Додик.