latinica  ћирилица
24/03/2024 |  11:24 | Аутор: СРНА

Жунић: Историјски споразум Парламента Српске и руске Думе - дипломатски успјех

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је данас да је споразум о сарадњи између парламента Српске и Државне думе Руске Федерације - историјски споразум веома значајан за Српску, којим је крунисана постојећа парламентарна сарадња, те уједно представља и дипломатски успјех.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Колико ми је познато, руска Дума никада није потписала такву врсту споразума са законодавним органом који није на нивоу државе. То је значајно и са законодавне стране, али и са наше националне сарадње и за све односе које имамо са Русијом у области културе, образовања, спорта и свих оних ствари које нас вежу и као људе, као Словене и као два пријатељска народа - рекао је Жунић за Срну.

Према његовим ријечима, руска Дума је тијело гдје се доносе веома значајне одлуке и по питању цијелог свијета.

Он је изразио увјерење да ће у наредном периоду овај споразум омогућити и да студенти из Српске студирају у Русији, али и сарадњу у области културе, истичући да је ово основа да парламентарци Српске уче од руских, те да се могу слиједити неки руски примјери у законодавној сфери.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и предсједник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин потписали су 19. марта у Москви споразум о сарадњи два парламента, те нагласили потребу да посланици законски спроведу одлуке предсједника Русије Владимира Путина и Српске Милорада Додика, што грађани од њих и очекују.