latinica  ћирилица
24/03/2024 |  18:43 | Аутор: СРНА

Мазалица: Изузетно важна формализација односа са суперсилом Русијом

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је за Српску изузетно важно да је њена Скупштина формализовала односе и сарадњу са државним парламентом значајне земље, суперсиле, као што је Руска Федерација.
Срђан Мазалица - Фото: Уступљена фотографија
Срђан МазалицаФото: Уступљена фотографија

- Ово је велико признање Републици Српској, јер се препознаје као независна држава, државотворни ентитет и субјекат међународног права, а вјероватно јер је дала одлучујући допринос да се не уведу и спроведу санкције Руској Федерацији у БиХ и јер се противила, заједно са Србијом, растућој русофобији - истакао је Мазалица, говорећи о значају споразума потписаног између парламената Српске и руске Думе.

Он је навео да текст споразума препознаје потребу да парламенти Српске и Русије јачају и развијају традиционално пријатељске и савезничке везе, што је велико признање за Српску, али и међусобно разумијевање и сарадњу народа Руске Федерације и Републике Српске, што ову сарадњу проширује и на оне грађане који нису етнички Срби и Руси.

- Треба рећи да је Руска Федерација изразито пријатељска према својим грађанима исламске вјероисповијести, што значи да овај споразум не представља пријетњу било коме, па ни Бошњацима - рекао је Мазалица.

Он је навео да Споразум препознаје безбједност, културу и привредну сарадњу као кључне области у којима ће парламенти Републике Српске и Руске Федерације остварити тјешње везе, али не искључује ни друге, као што су екологија, туризам и образовање.

- Споразум предвиђа оснивање сталне комисије за сарадњу Државне думе Федералне Скупштине Руске Федерације и Народне скупштине Републике Српске на основу принципа једнаке заступљености: по 10 посланика из сваког парламента, због чега ћемо ову комисију морати уградити у нови пословник, који ћемо усвојити на некој од идућих сједница - истакао је Мазалица.

Он је додао да Споразум упућује и на успостављање трајних веза између одбора и комисија, посланичких клубова и кабинета.

- Није ријеч само о неком споразуму који декларативно упућује руководства парламената и парламентарце на сарадњу, већ о споразуму који ће измијенити унутрашњу структуру оба парламента, а која се прилагођава ради сарадње са оним другим - прецизирао је Мазалица.

Мазалица је рекао да, ако се изузму односи Републике Српске са Србијом, Народна скупштина Српске никад није успостављала овакву сарадњу, овако је продубила и оваплотила у споразуму структурне природе.

- Исто то ће урадити и парламент велике државе као што је Руска Федерација, а ради сарадње са неупоредиво мањом Републиком Српском - нагласио је Мазалица.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и предсједник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин потписали су 19. марта у Москви споразум о сарадњи два парламента.