latinica  ћирилица
25/03/2024 |  11:38 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Росвал: БиХ је мјесто у ЕУ; Подршка Шведске највећа

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић састао се данас у Сарајеву са шведском министрком европских послова Јесиком Росвал.
Росвал и Конаковић - Фото: РТРС
Росвал и КонаковићФото: РТРС

Конаковић је рекао да је са Росваловом разговарао о томе да са партнерима у власти на нивоу БиХ наставе да рјешавају законе о судовима и о заштити личних података, као и причу у вези Агенције за европску граничну и обалску стражу.

Он је захвалио Шведској што је понудила помоћ у даљим корацима, јер након усвојања преговарачког оквира слиједи мапирање обавеза.

Росвалова је на конференцији за новинаре рекла да је БиХ мјесто у ЕУ и да је опредијељеност за европски пут показана кроз усвајање неколико европских закона.

- Што конкретније резултате покажете, што више напора уложите, то ће бити лакше одржати моментум који подржава проширење. То је посебно значајно када говоримо о основним питањима демократије и владавине права. Шведска подржава БиХ на европском путу и политички и финансијски смо највећи билатерални донатор - рекла је она.

На питање да ли БиХ може постати чланица ЕУ са ОХР-ом и страним војним присуством, Росвалова је одговорила:

- Као што сам рекла, БиХ је учинила огроман напредак у протеклих 15 мјесеци. Ви јесте на правом путу, али ми ћемо морати пратити планове кроз Делегацију ЕУ. Да, могуће је дугорочно, не бих сада улазила у детаље.

У БиХ данас борави и министарка спољних и европских послова Словеније Тања Фајон.