latinica  ћирилица
26/03/2024 |  17:20 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске: Требамо донијети свој изборни закон

Након "одлуке" Кристијана Шмита да "наметне" измјене Изборног закона БиХ, из Републике Српске стижу бројна реаговања.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је Кристијан Шмит, наметањем измјенама Изборног закона БиХ, задао тежак и болан ударац демократском развоју БиХ у тренутку када је она стала на европски пут.

Ђокић је рекао да је потпуно апсурдно да држава која је коначно стала на европски пут има неког представника из међународне заједнице који креира њено законодавство, умјесто да то раде домаће институције.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да се домаћи политички представници требају договарати о свим питањима, па и о изборном процесу у БиХ, истичући да Кристијан Шмит никако себи није смио дозволити да намеће измјене Изборног закона БиХ.

- Поготово је на том плану недопустиво давати овлашћења некаквој Централној изборној комисији БиХ да се поставља изнад власти и одређује ко ће, гдје, шта и како радити. Српска не признаје високог представника, а и да су његове одлуке идеалне природе, то није начин и допринос да БиХ крене путем европских стандарда и земаља које имају неки свој интегритет - нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је за Срну катастрофалном одлуку Кристијана Шмита о измјенама Изборног закона БиХ, те истакао да је Република Српска треба да донесе свој изборни закон.

Бањац је навео да одлука коју је донио показује да Шмит не иде ка вољи грађана, него ка сили, односно непоштовању воље грађана.

- Он би желио да наметнутим одлукама и силом промијени одлуку грађана. Ако говоримо о угроженој безбједности, мислим да је Шмит једини човјек који угоржава безбједност цијеле БиХ - рекао је Бањац.

Напоменуо да Шмит није високи представник именован од Савјета безбједности, али и да по бонским овлаштењима нема право да намеће одлуке о измјенама закона.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је недопустиво наметање закона у БиХ, јер се онда поставља питање какав европски пут има земља.

- Наметнутим рјешењима се не може ићи у ЕУ, као што се не може ни са ОХР-ом и страним судијама у Уставном суду БиХ. Недопустиво је да Кристијан Шмит, неколико дана након одлуке о отварању преговора ЕУ са БиХ, наметне измјене Изборног закона БиХ - рекла је Голићева Срни.

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да законе у БиХ доносе Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент Федерације БиХ, а не ОХР или Кристијан Шмит.

- Шмит покушава да врши насиље и окупаторску власт. Он није високи представник, лажно се представља. У БиХ законе доноси Парламентарна скупштина БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Парламент ФБиХ. ОХР никада није имао такав мандат. Шмиту је најбоље да се склони јер су његове одлуке довеле само до раздора у БиХ - рекао је Ромић за АТВ.

Он је истакао да у Дејтонском споразуму пише да Република Српска има право да има свој Изборни закон.

Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је да је суштинска разлика Изборног закона Републике Српске, чија је радна верзија објављена, у односу на Изборни закон БиХ, у томе да ће Републичка изборна комисија бити надлежна за све изборе које се проводе на територији Републике Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да ће земљама потписницима и свједоцима Дејтонског мировног споразума упутити посланичко питање чиме је дефинисано да појединац може бити гарант мировног споразума.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит самим чином наметања измјена Изборног закона нарушава вољу грађана који су јасно рекли да су посланици ти који треба да одлучују у законодавном органу о законима, измјенама и допунама закона и другим актима који су у надлежности демократски изабраних предствника, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Делегат клуба Српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да у измјенама Изборног закона које је наметнуо Кристијан Шмит није битан садржај већ то да једна страна - бошњачка навија за странце који би према њиховој жељи уређивали односе у БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да се Кристијан Шмит, наметањем измјена Изборног закона БиХ, понаша као колонијални управник.

Вујичић је истакао да је несхватљиво да у једној земљи, БиХ или било којој другој која жели да постане чланица ЕУ, постоји човјек који има овлаштење да намеће законе у име парламента.

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић изјавио је да Република Српска не признаје Кристијана Шмита, па тако ни његове одлуке.

- А све и да је другачија ситуација, ненормално је оно што говори и није ми јасно зашто упорно има потребу да заоштрава ситуацију у БиХ - рекао је Амиџић након што је њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, наметнуо измјене Изборног закона БиХ.

Члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић рекао је Срни да туриста са Запада Кристијан Шмит наметањем Изборног закона БиХ крши све постулате демократије и права.

Шулић је нагласио да су избори највиши чин демократије, иако се неко /Шмит/ одлучује да намеће начине и правила на које ће се они спроводити.

 

Подсјећамо, њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.