latinica  ћирилица
30/03/2024 |  10:21 | Аутор: СРНА

Аулић: Делегација ЕУ поново одлучила да статира у лошем америчком филму

Сајетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић изразио је жаљење што се Делегација Европске уније поново одлучила да статира у лошем америчком филму.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

Реагујући на саопштење Делегације ЕУ у којем, како је наведено, жале што се руководство Републике Српске одлучило за "подизање тензија, укључујући предлагање низа радњи које нарушавају уставни поредак БиХ и функционалност њених институција, Аулић је упитао која предложена радња од Народне скупштине Републике Српске нарушава слободе, уставни поредак и функционалност њених институција?

- Ми не угрожавамо, већ афирмишемо рад домаћих институција, јер позивамо да управо оне одлучују, а не неизабрани странци, што је у складу и са Уставом. Тензије није подигло руководство Српске, већ Шмит својим нелегалним, антиевропским и антицивилизацијским наметањем одлуке од које и даље бриде образи и самој ЕУ - нагласио је Аулић у изјави за Срну.

Он је рекао да је том одлуком угрожен европски пут БиХ, али и брутално понижена сама ЕУ која је само пар дана прије дала зелено свјетло за преговоре.

Умјесто да буде највећа подршка европском путу БиХ, оцијенио је Аулић, Делегација ЕУ подилази антиевропским снагама које га руше, а критикују оне који обезбјеђују напредак.

- По овој антилогици, којом се очигледно води и ЕУ, у БиХ могу да одлучују сви - и нелегални Шмит, и такозвани ПИК и стране судије у Уставном суду и поједине амбасаде, само не смију легалне, домаће институције, каква је и Народна скупштина Републике Српске. Ако су то европске вриједности, онда - хвала лијепо - поручио је Аулић.