latinica  ћирилица
01/04/2024 |  17:42 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Аџић: Нова банка уз Атос банку никада стабилнија (ВИДЕО)

Нова банка, која је ушла у 2024. годину са амбициозним пословним планом, уз Атос банку никада није била стабилнија, потврдио је за РТРС Синиша Аџић, предсједник Управе Нове банке.
Синиша Аџић - Фото: РТРС
Синиша АџићФото: РТРС

Он додаје да је банкарски сектор у Српској, годину завршио са рекордним резултатом, што значи да банкарски сектор никада није био стабилнији.

- Банкарско тржиште је потпуно јединствено. Двијее групе банака у БиХ, јесу интернационалне, које морају поштовати правила које доносе банке из земаља, у којима раде њихове групације и домаће банке. Домаће банке, укључујући Нову и Атос банку, морају поштовати правила која налажу коресподенти, који омогућавају пружање банкарских услуга - додаје Аџић.

Он наводи да Нова и Атос банка, у потпуности поштују сва правила санкција, које јединствено тржиште налаже.

- Према мојим сазнањима све банке у БиХ, идентично поштују та правила. Први квартал смо завршили изнад плана и ја не видим ниједну могућност која може да се деси да банка не буде успјешна - наводи Аџић.

Аџић истиче, да правила ОФАК листе, подразумијевају да они немају пословни однос са клијентима, који се налазе на тој листи, било којег правног лица, који се нађе на листи санкција.

Подсјећања ради, због санкција САД-а 2022. године, Алтернативна телевизија се суочава с пријетњом затварања рачуна чак и у домаћим банкама, а једна од домаћих банака које, као и све банке у БиХ, поштују правила ОФАК листе, која подразумијевају да нема пословних односа са лицима на овој листи, јесте Нова банка.